eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Összehívják a parlament ülését az angliai zavargások miatt

Az egyre terjedő zavargások miatt csütörtökre összehívják a parlament ülését Londonban. David Cameron kormányfő, aki megszakította a szabadságát, bejelentette, hogy több rendőrt vezényelnek az utcákra és keményebben lépnek majd fel a rendbontókkal szemben.

Korábban Theresa May belügyminiszter még elutasította azt a felvetést, hogy vessék be a hadsereget és vízágyúkat a rendbontókkal szemben. A The Daily Telegraph jelentése szerint a tárcavezető azt mondta, hogy a rendőrségi felderítés és a helyi közösségek majd megállítják a zavargásokat.

David Cameron kormányfő azonban - aki a belügyminiszterhez és Boris Johnson londoni polgármesterhez hasonlóan megszakította szabadságát a rendzavarások miatt - bejelentette, hogy egyértelműen több rendőrre és még keményebb fellépésre van szükség.

"Ami történik, az tiszta és egyértelmű bűncselekmény, amellyel szembe kell szállni, és megállítani" - fogalmazott.

"Érezni fogják a törvény erejét. Nemcsak mások életét teszik tönkre, nemcsak a közösségüket, hanem a saját életüket is" - üzente a randalírozóknak David Cameron. Hozzátette: a múlt éjjel hatezer rendőr volt London utcáin, ezen az estén pedig 16 ezren lesznek, miután vidékről erősítés érkezik..

"Minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy helyreállítsuk a rendet az utcákon, és biztonságossá tegyük azokat a törvénytisztelő emberek számára" - emelte ki a brit kormányfő.

Fokozott elővigyázatosságot kér a Külügyminisztérium

A zavargások által érintett londoni városrészek nem a belvárosban találhatóak, a turisták által általában nem látogatott negyedek. Mindezzel együtt a Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Londonban és más nagyvárosokban kirobbant és egyre kiterjedtebbé váló utcai zavargások, fosztogatások fokozott mértékű biztonsági kockázatot jelentenek.

Az érintett városok közbiztonsági helyzetének további romlása, a közrend alakulásának egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt az ide utazó vagy itt tartózkodó magyar állampolgárokat fokozott elővigyázatosságra és a kellő óvatosság betartására hívja fel a tárca, és azt javasolja, hogy tartsák távol magukat a tömegmegmozdulásoktól, és az alább felsorolt városrészeket lehetőleg ne látogassák, különös tekintettel az éjszakai órákra: Dalson, Hackney, Tottenham, Chingford Mount, Wood Green, Ponders End, Camden, Enfield, Islington, Walthamstow, Brixton, Croydon, Clapham, Lewisham, Bromley.

A Külügyminisztérium kéri továbbá az Egyesült Királyságba utazókat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a tervezett útjuk célállomásaival kapcsolatos brit rendőrségi és közlekedési tájékoztatásokat, mivel a zavargások által érintetett negyedekben útlezárásokra, forgalomelterelésekre, metróállomások ideiglenes lezárására lehet számítani - olvasható a tárca közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×