eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elítéltetnék Szíriát az ENSZ-ben

A szíriai vezetést elítélő határozattervezetet terjesztett be az ENSZ Biztonsági Tanácsának Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a rendszerellenes tüntetések vérbe fojtása miatt. Követelnék, hogy Damaszkusz működjön együtt a világszervezettel az állítólagos emberjogsértések kivizsgálásában.

A tervezetet aláírói elküldték a 15 tagú BT minden más tagországának. A tanács szakértői csütörtökön ülnek össze a tervezet megvitatására - közölték meg nem nevezett diplomaták.

Az európaiak az Egyesült Államok támogatásával már áprilisban megpróbálták megszerezni a BT jóváhagyását egy Szíriát elítélő közleményhez, de egy ilyen dokumentumhoz minden tag jóváhagyása szükséges, márpedig Oroszország egyértelműen ellenezte azt, Kína és India pedig a közleményben csupán felszólította volna a szíriai vezetést és az ellenzéket, hogy tárgyaljon a válság békés megoldása érdekében, nem akartak elítélő mondatot.

A közleményekkel ellentétben határozatot olyan szavazással kell elfogadni, amelyen legalább kilenc az igenlők száma, és egyik állandó tag - Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Franciaország - sem emel ellene vétót.

Csütörtökön és pénteken lesz Franciaországban a G8-ak csúcsértekezlete, amelyen Kína kivételével minden állandó BT-tag részt vesz, és ezen várhatóan az "arab tavasz" lesz a legfontosabb napirendi pont. A nyilatkozó ENSZ-diplomaták arra számítanak, hogy a Nyolcak pénteken megvitatják a szíriai helyzetet és a Damaszkusz elleni határozattervezetet is.

A diplomaták és a Reuters hírügynökség szerint - amely megszerezte a szöveget - a tervezet méltányolja, hogy a szíriai kormány tett bizonyos lépéseket a demokratikus reformok irányába, de kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy nem veszi figyelembe a nép jogos kívánságait.

Követeli a gyilkosságok, az önkényes fogva tartás és a kínzás beszüntetését, hogy a kormány bocsássa szabadon a politikai foglyokat, tegye lehetővé az ellenzékiek részvételét a politikában, és szüntesse meg azoknak a városoknak az ostromát, amelyekben tüntetések vannak. A tervezet követeli a médiára vonatkozó korlátozások feloldását és eljárások indítását azok ellen, akik felelősek a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésért, valamint hogy a szíriai vezetés működjön együtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával a jogsértések kivizsgálásában.

Tizennyolc arab ország összesen több mint 220 civilszervezete levelet írt csütörtökön a BT-nek, és ebben arra kérte, hogy "ítélje el a túlzott erőszak" szíriai hatóságok általi alkalmazását, valamint hogy "azonnal humanitárius segítséget nyújthassanak" a szíriai népnek.

"Meggyőződésünk, hogy ha hallgat az ENSZ Biztonsági Tanácsa, akkor az rossz üzenet a szíriai hatóságoknak, és nem tántorodnak el attól, hogy ismét támadják az emberi jogokat" - olvasható a levélben, amelyben a civilszervezetek határozat meghozatalát követelik a BT-től az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×