eur:
390.72
usd:
365.84
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Afganisztánban is rabokat kínoztak az amerikai őrök?

A rabok kínzásával vádolják az afganisztáni bagrami amerikai támaszpont őreit. A BBC több héten át folytatott nyomozást és csaknem 30 volt foglyot kérdezett ki. Az interjúkból pedig azt szűrte le, hogy Bagramban rosszabb volt a foglyok helyezte mint Guantanamón, mert még ügyvédet sem kaphattak.

Az amerikai vezetésű koalíciós erők számára erkölcsi csapás lesz az, amit a BBC állít, hogy a bagrami támaszponton is rendszeresen ütötték, ébren tartották és más módon kínozták a foglyokat.

Afganisztánban már így is rossz a külföldi katonák megítélése a nagyszámú polgári áldozat miatt. Ez arra késztette az új főparancsnokot, Stanley McChrstyal tábornokot, hogy elrendelje: a harcok idején a légi támogatást le kell állítani, ha az civileket veszélyeztet.

A BBC két hónap alatt, 27 volt bagrami foglyot kérdezett ki, akiket 2002 és 2008 között tartottak fogva azzal a váddal, hogy az al Kaidát vagy a tálibokat segítették. Az azóta az ország több különböző pontján szétszóródott volt rabok azt mondták, hogy verték őket, kutyákkal és fegyverrel fenyegették és hangos zenével vagy éppenséggel serkentőkkel tartották ébren őket. Télen hideg, nyáron meleg vízzel öntöttek le - mondta az egyik volt őrizetes. Egyikük ellen sem emeltek vádat és néhányuktól bocsánatot kértek szabadulásuk után.

A Pentagon tagadta, hogy kegyetlenül bántak volna a foglyokkal, de elismerte: előfordult, hogy egyes katonák megszegték a szabályokat. Ezeket szigorúan megbüntették - közölte. Amerikai kongresszusi vizsgálatok szerint a terrorgyanús rabokat nem hirtelen haragból, hanem felsőbb utasításra vallatták kemény módszerekkel. Barack Obama új amerikai elnök egyértelműen megtiltotta a kínzást, de szemben a sokat bírált Guantanamóval a bagrami foglyok ügyvédekkel sem beszélhettek és nem volt jogi lehetőségük megkérdőjelezni fogvatartásukat.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azt mondta: nem lepik meg az állítások.

Az ország déli részén közben 350 brit katona indított komoly offenzívát a tálibok ellen.
Pakisztánban, az ottani tálibok elleni amerikai robotrepülőgépes légitámadásban pedig a helyi lakosok szerint legkevesebb 60 ember meghalt. A rakéták egy tálib harcos temetésén összegyűlt tömegbe csapódtak be és a New York Times különösen magasnak mondta az áldozatok számát.

A pakisztáni katonaság nemrég kezdett hadműveletet Baitullah Mehszúd tálib vezér ellen, aki öngyilkos merénylőivel évek óta terrorizálja az ország lakosságát. Mehszúd egyik beépített embere kedden meggyilkolt egy rivális tálib vezetőt, akit a kormány a saját oldalára próbált állítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×