eur:
391.26
usd:
366.51
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Pénzügyi válság: nem lesz mindenkire érvényes recept

Miközben Izland legnagyobb bankja is összeomlott, átvételével pedig gyakorlatilag az egész bankszektor állami kézbe került, a nagy országok pénzügyi vezetői csúcstalálkozóra készülnek Washingtonban. A G7 országok pénzügyminisztereihez és banki vezetőihez a feltörekvő gazdaságok képviselői is csatlakoznak.

A hitelválság miatt a fejüket fogó befektetők fokozott figyelemmel követik majd a gazdag országok és a feltörekvő gazdaságok illetékeseinek hétvégi, washingtoni csúcstalálkozóját. A G7-es csoport pénzügyminiszterei és központi bankelnökei azért ülnek össze, hogy kiutat keressenek a pénzügyi és részvénypiaci válságból.

Az Egyesült Államok azzal kénytelen szembesülni, hogy sok szövetségese élesen bírálja gazdaságpolitikája miatt, és azért, mert szerintük nem szabályozta eléggé a pénzügyi szektort. Németország például megjegyezte: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia évek óta akadályozza a pénzpiacok kontrollját.

A tanácskozáson az úgynevezett G20-as csoport feltörekvő gazdaságai - tehát Brazília, Oroszország, India, Kína és mások - küldöttei is megjelennek, akik szintén elítélik az "angolszász pénzügyi gyakorlatot", amely szerintük előidézte a globális bajokat.

Mindeközben a befektetők határokon átnyúló megoldásokat várnak a globális válság rendezésére. Az azonban már most világos, hogy nem lesz majd mindenkire egyaránt alkalmazható megoldás.

Míg az Egyesült Államok dollár százmilliárdokat pumpált bankszektorába, addig az Európai Unión belül a tagállamok más-más módon lépnek fel. Japán, a világ második legnagyobb gazdasága azt reméli, hogy a csúcs üzenete megnyugtatja a befektetőket, és a válság nem terjed át Ázsiára.

A kilencvenes évek regionális válsága után a japán bankok sokkal óvatosabban bántak a pénzükkel, mint az amerikaiak, és remélik, hogy ezért sikerül elkerülniük a krízist.

Izland a szakadék szélén


Az izlandi Kaupthing bank is elvérzett a nemzetközi pénzválságban. Irányítását a kicsi, de eddig jómódú ország banki felügyelete vette át. Ezzel a sziget harmadik pénzintézete került állami kézbe.

Elemzők szerint Izland a szakadék szélén áll, mivel magánbankjai az ország GDP-jénél 12-szer nagyobb tartozást halmoztak fel, és ezt immár az államkasszának kell garantálnia. Az egyik bankvezető szerint két héttel ezelőttig még minden rendben volt, de az egyik rivális bankról szóló kedvezőtlen hírek megindították a lavinát.

A hitelminősítők visszaminősítették az izlandi bankokat és állami papírokat, a befektetők pedig próbáltak szabadulni mindentől, ami izlandi. Nagy-Britanniában az IceSave nevű izlandi takarékbank befagyasztotta a kifizetéseket a brit ügyfeleknek, de a londoni kormány azt mondta: kárpótolja őket.

Kiderült azonban, hogy legkevesebb 20 brit önkormányzatnak is voltak izlandi megtakarításai, az intézményi ügyfelekre azonban nem vonatkozott a bankgarancia, így több millió fontot veszíthetnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×