eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Az EU-szankciókra válaszul Irán kivonja pénzét Európából

Az EU-szankciókra válaszul Irán kivonja pénzét Európából, és máshol fogja azt befektetni - közölte Mahdi Szafari iráni külügyminiszter-helyettes a Die Presse című osztrák lap szerdai számában.

A politikus úgy vélekedett, hogy az unió által bejelentett intézkedések túllépnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain, és elsősorban maguknak az európaiaknak fognak ártani, nem pedig Iránnak.

Arra célzott, hogy az európai országok helyét az ázsiaiak vehetik át Irán fő üzleti partnereinek sorában. Érvelése alátámasztásul elmondta, hogy az utóbbiakkal folytatott kereskedelem három év alatt 85 milliárd dollárra nőtt, miközben a nyugati államok viszonylatában a forgalom csupán 50-60 milliárdot tesz ki. "Ha az európaiak nem akarnak tovább üzletelni velünk, hát csak tessék. Van olajunk és gázunk, amely iránt mindenki érdeklődik" - figyelmeztetett.

A bécsi látogatáson tartózkodó külügyminiszter-helyettes azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Unió hétfőn befagyasztotta a legnagyobb iráni bank, a Melli európai vagyonát, és betiltotta tevékenységét Európában. Hasonló intézkedések fenyegetnek 20 iráni magánszemélyt, továbbá 15 iráni céget, és a vagyonbefagyasztás mellett európai beutazási tilalommal is sújthatják őket.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedések hatására Irán kivonja-e pénzét Európából, Szafari kijelentette: "Ez a központi bank dolga. De igen, ki fogjuk vonni a pénzünket, és máshol fektetjük be." Bár konkrét összeget nem árult el, úgy fogalmazott, hogy ha "valaki több mint 100 milliárd dollárt kivesz az európai bankokból, akkor az természetesen pénzszűkéhez fog vezetni, és a világgazdaságra is kihatással lesz".

Egyéb témákat érintve úgy ítélte meg, hogy vannak közös pontok azokban a javaslatokban, amelyeket egyfelől Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyújtott át az iráni vezetésnek az ENSZ BT öt állandó tagállama (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína) és Németország nevében, másfelől Teherán terjesztett elő "a világ problémáinak megoldására".

A közös témák között említette a nemzetközi terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel szembeni harcot, valamint az energiaellátás problémáit. Szavai szerint Teherán hajlandó ezekről tárgyalni, sőt a nukleáris kérdés átfogó megoldásától sem zárkózik el, de előfeltételeket nem fogad el.

Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

A technológiai innováció gyors üteme világszerte átalakítja az iparágakat, és ez alól a szórakoztatóipar sem kivétel. A média, a kultúra és azon belül a klasszikus zene is kezdi integrálni a fintech innovációkat, a blokchain technológiát és a kriptovalutákat. Ezek a digitális eszközök új módokat kínálnak a folyamatok menedzselésére, a bevételi források felszabadítására, és átformálják a művészek és a közönség közötti interakciót. A jogdíjelosztás javításától kezdve a decentralizált tartalomplatformok létrehozásáig a fintech jelentős változások előtt nyitja meg az utat ezekben a hagyományosan analóg iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×