eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra nyomoznak az esernyős gyilkosság ügyében

Ismét Bulgáriába utazott néhány brit nyomozó, hogy Georgij Markov halála ügyében vizsgálódjon. Az 1969-ben a kommunista országból Nagy-Britanniába szökött újságírót 1978-ban egy mérgezett esernyővel ölték meg.

Új információk láttak napvilágot Georgij Markov halála ügyében, így három hónapon belül már másodszor utaztak Bulgáriába a Scotland Yard munkatársai, hogy az 1978-ban meggyilkolt Georgij Markov, a bolgár emigráns ellenzéki író halálának körülményeiről tájékozódjanak.

A férfit 1978-ban ölték meg - feltehetően egy KGB-ügynök -, a londoni Waterloo hídon. A gyilkosságról máig ellentmondásos információk keringenek, annyi azonban biztos, hogy egy férfi egy esernyővel megbökte az írót.

Egyes információk szerint az esernyő vége mérgezett volt, egy másik forrás azonban arról számolt be, hogy az eszköz légpuskaként funkcionált, és egy másfél milliméteres golyót lőtt a férfi lábába, a mérgező ricin pedig a golyóban volt.

A bolgár író - akinek az volt a bűne, hogy Londonban gyakran bírálta Todor Zsivkov bolgár pártvezért és diktátort - még aznap este belázasodott, és három napon belül meghalt. A gyilkosságot valószínűleg maga Zsivkov rendelte meg a szovjet titkosszolgálattól.

Egyes információk szerint a bolgár törvények alapján a gyilkosság 2008-ban évül el, így elképzelhető, hogy emiatt vette elő újra az ügyet  a Scotland Yard.

A vezető nyomozókból álló csoport múlt hónapban repült Szófiába. Több mint öt detektív töltött két hetet a bolgár fővárosban, hogy archív dokumentumok között kutakodjon.

Ahhoz is begyűjtötték a szükséges engedélyeket, hogy kihallgassák azt a 40 tanút, akinek információi lehetnek az ügyről. Köztük van az egykori titokminiszter is, Vladimor Todorov, akit 1992-ben tízhónapnyi elzárásra ítéltek, amiért megsemmisített egyes, a gyilkossággal összefüggő aktákat.

A Scotland Yard mindössze arról számolt be, hogy egy kisebb csapatuk látogatott az egykori vasfüggöny mögötti területekre. Bulgáriában mindezt meglepődve fogadták, hiszen azt hitték, hogy az ügy vizsgálata 2000-ben végleg lezárult.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×