eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Októberben térnek vissza az EU-vezetők az ír szavazás utáni helyzetre

Októberi találkozójukon újra megtárgyalják az Európai Unió tagországainak vezetői azt, hogy milyen módon juthat ki az EU a reformszerződés írországi elutasítása utáni válsághelyzetből, de nem valószínű, hogy határidőt szabnak a probléma rendezésére - jelentette be Janez Jansa szlovén miniszterelnök péntek hajnalban, a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó első napját lezáró sajtótájékoztatón. A külügyminiszterek pedig arról döntöttek, hogy az EU teljesen eltörli a Kuba elleni szankciókat.

Szlovéniának, az unió soros elnökének kormányfője arról is beszélt, hogy az ír eredmény nem fogja lassítani az unió bővítési folyamatát. A megbízatást a következő félévre átvevő Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanakkor azt jelentette ki, hogy a bővítési folyamat lényegében megállt a nemleges voks miatt. Szerinte nincs értelme tovább szélesíteni az EU-t addig, amíg nincs megállapodás az intézményrendszer jövőjéről a jelenlegi tagállamok között.

Több vezető - köztük Sarkozy és előző nap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - arra is utalt, hogy más tagállamokban, így Csehországban is problémák mutatkoznak a szerződés ratifikálásában. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök ugyanakkor sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy kormánya nem kívánja akadályozni a megerősítés folyamatát. Sarkozy szerint Topolánek a találkozón utalást tett arra, hogy országában jelen van az EU-val szembeni szkepticizmus.

Az európai politikai elitben súlyos csalódást okozó múlt heti ír népszavazási eredmény a félévzáró csúcstalálkozó fő témájává lépett elő. A kötetlen vacsorát követően tett nyilatkozatokból egyértelművé vált ugyanakkor, hogy a kormányfők nem látnak azonnali gyógyírt a szigetország ejtette sebre.

Megismétlik a népszavazást?

A megszólaló vezetők mindegyike a ratifikációs folyamat folytatása mellett foglalt állást - kivétel volt az ír Brian Cowen, aki csupán annyit mondott, hogy országa részéről túl korai még forgatókönyveket vázolni a népszavazás utáni helyzetre.

Írországnak döntenie kell arról, mit szándékozik tenni a múlt heti eredmény után, mert ettől függ a további lépések tervezése. Az egyik lehetséges forgatókönyv - bár ezt Cowen a voksolás előtt még elutasította - a népszavazás megismétlése. Elképzelhető az is, hogy Dublin a szerződés életbe léptetésének érdekében azt kéri, néhány területen maradjon ki az uniós együttműködésből - ennek valószínűségét azonban csökkenti, hogy túlságosan fontos területekről lenne szó.

Az uniós állam- és kormányfők számára októberi találkozójuk a következő alkalom, hogy részletesen tárgyaljanak az intézményes kérdésekről. Előtte júliusban is találkoznak ugyan, de a Párizsban rendezendő értekezlet célja egy új alapokra helyezett EU-mediterrán együttműködés indítása lesz.

Az EU végleg eltörli a Kuba elleni szankciókat

Az Európai Unió külügyminiszterei csütörtök este a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek - jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

Az EU 2003-ban, kubai ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele után vezette be a szankciókat, közöttük a magas szintű látogatások korlátozását. A szankciókat 2005-ben már felfüggesztették. A végleges eltörlés célja, hogy további reformokra bátorítsa Raúl Castro kubai elnököt.

A külügyminiszteri döntés napokon belül életbe lép. Annak részeként azonban egy év múlva felülvizsgálják a helyzetet, és szükség esetén ismét bevezetnek büntetőintézkedéseket.

EU-miniszterek hangoztatták azt is, nincs szó arról, hogy az unió enyhítene az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásain Havannával szemben, a határozat célja elsősorban annak jelzése, hogy az unió javuló kapcsolatokra törekszik.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×