eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Az orosz diplomaták távoztak, a briteknek vasárnapig van idejük

Elutazott Nagy-Britanniából az a négy orosz diplomata, akit a Litvinyenko-ügy miatti kiadatási vita nyomán utasított ki London. Közben egy orosz felmérés szerint a megkérdezettek döntő többsége ellenzi az Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovoj kiadását. Az orosz külügyminisztérium emellett magyarázatot követel egy orosz állampolgár ügyében, aki a brit hatóságok szerint meg akarta ölni Borisz Berezovszkij üzletembert.

A londoni orosz nagykövetség jelezte, hogy négy kiutasított munkatársa elhagyta a szigetországot, de arról nem beszélt, hogy ez mikor történt. A válaszlépésként kiutasított brit diplomaták számára vasárnap jár le a távozásra adott határidő.

A brit hatóságok eddig nem voltak hajlandók megerősíteni az a hírt, hogy a kiutasítottak között van Andrew Levi, a moszkvai brit követség gazdasági ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Közben egy orosz közvélemény-kutatás szerint az oroszok valamivel több mint fele ellenzi, hogy Moszkva kiadja Londonnak a britek által Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovojt. Hét százalék azonban azt mondja, hogy ezt igenis meg kell tenni. A megkérdezettek egy igen jelentős része, 41 százalék ugyanakkor nem tudott állást foglalni a kérdésben - jelentette az Eho Moszkvi hírrádió. A válaszadók egyharmada szerint az ügy nem fogja negatívan befolyásolni az orosz-brit kapcsolatokat.

Gorbacsov óvatosságra int

London és Moszkva vitájában megszólalt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke is. Gorbacsov, aki külpolitikai kérdésekben időnként Vlagyimir Putyin elnök pártját fogja, azt mondta, hogy a most kialakult helyzet a 80-as évekre emlékezteti. Ugyanakkor abban az időben a szovjet vezetésben és a külföldi partnerekben is volt annyi felelősségérzet, hogy ne ássák alá a fejlődő kétoldalú kapcsolatokat. Gorbacsov azonban óvta az orosz politikusokat az éles kijelentésektől, "mert Londonban komoly dolgokról hoznak döntéseket, Moszkvát és Nagy-Britanniát pedig komoly szálak fűzik össze."

Úgy tűnik azonban, hogy a felek egyelőre nem tudják, hogyan bújjanak elő lövészárkaikból. Az orosz külügyminisztérium például magyarázatot követel Londontól a Borisz Berezovszkij elleni állítólagos gyilkossági kísérlet ügyében.

A brit sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a londoni emigrációban élő, és Putyin megdöntését követelő üzletembert egy rejtélyes orosz férfi akarta megölni egy szállodában. A merényletet azonban megakadályozták, de - ismét csak - brit illetékesekre hivatkozva a sajtó azt írta, hogy a férfit kiutasították az országból.

"Az orosz fél jogosan várja el az újságok találgatásainak hivatalos és nyilvános elutasítását vagy megerősítését. Ha a brit félnek bármilyen bizonyítéka van arra, hogy az őrizetbe vett személy bűncselekményt követett el, és valóban orosz állampolgár, akkor felmerül, hogy miért nem tájékoztatták az ügyről az orosz felet, sőt az illető nevét sem közölték" - állt a moszkvai külügyminisztérium közleményében. Brit részről ugyanakkor Gordon Brown miniszterelnök néhány napja "elfogadhatatlannak" nevezte az orosz álláspontot az ügyben.

Hanganyag: Szvetnik Endre (London)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×