eur:
390.72
usd:
365.84
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Leégtek a műveletlen politikusok

Nagyon kínos helyzetbe hozta magát több vezető belga politikus: mivel kiderült róluk, hogy nem ismerik saját országuk történelmét, nem tudják, miért éppen július 21-én tartják Belgium nemzeti ünnepét, sőt, az új kormány megalakításával megbízott flamand Yves Leterme a belga himnuszt helyett a franciát dúdolta.

Belgiumban július 21. nemzeti ünnep: az ország 1830-as függetlenné válásáról (a hollandoktól való elszakadásról) emlékeznek meg ekkor, és azért pontosan ezen a napon, mert 1831. július 21-én tette le uralkodói esküjét az önálló Belgium első királya, I. Lipót.

A szombati megemlékezésekre érkező politikusokat az egyik belga tévécsatorna riporterei megkérdezték: szerintük mit ünnepel az ország ezen a napon.

Rudy Demotte-nak, az egyik belga országrész, Vallónia új kormányfőjének (eddig a szövetségi kormány egészségügyi miniszterének) halvány fogalma sem volt erről, de a távozó szövetségi kormányfő, Guy Verhofstadt sem tudott elsőre választ adni.

A váratlan kérdésre ugyanis azt mondta, hogy "az ország nemzeti ünnepét", és csak néhány perccel később ment vissza a riporterhez a helyes válasszal, rossz nyelvek szerint azután, hogy valakitől megkérdezte.

A legnagyobb feltűnést azonban az új szövetségi kormány megalakításával megbízott Yves Leterme (Flandria volt miniszterelnöke) aratta. Õ először is hibás választ adott a kérdésre (szerinte a belga alkotmány kikiáltását ünneplik július 21-én), majd pedig amikor azt kérdezték tőle, hogy el tudná-e dúdolni a belga himnuszt, a Marseillaise, a francia himnusz elő sorait énekelte el.

A belga nemzeti ünnep azonban mással is témát adott a vasárnapi tévéhíradóknak: a kommentátorok meglepődve tapasztalták, hogy II. Albert király kisebbik fia, Lőrinc herceg - aki a haditengerészet tisztje - egyenruha helyett civilben jelent meg.

Ez komoly protokolláris problémát jelentett, mert a király a szárazföldi haderő, a trónörökös, Fülöp herceg a légierő, a király lánya, Asztrid hercegnő pedig a haderő egészségügyi szolgálatának egyenruhájában ülte végig a díszszemlét, és Lőrincnek kellett volna képviselnie öltözékével a negyedik haderőnemet, a haditengerészetet.

Egyes megfigyelők szerint a herceg valószínűleg így akart "bosszút állni" azért a kellemetlen botrányért, amelybe az év elején került. Mint kiderült, Lőrinc korábbi bizalmasai több millió eurót elsikkasztottak a haditengerészettől, és ebből néhány százezer a hercegnek is jutott, bár ő azt állítja, hogy nem tudott a pénz eredetéről, kénytelen volt megígérni a pénzt visszaadását.

Lőrinc viszont vasárnap azt állította, hogy egyszerűen kihízta egyenruháját, és már nem volt ideje újat rendelni.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×