eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Kennedy-gyilkosság rejtélyei

Összeesküvés vagy magányos gyilkos? A kérdés 44 évvel John F. Kennedy elnök halála után még mindig élénken foglalkoztatja a közvéleményt. A világtörténelem egyik legnagyobb rejtélyével számos mu foglalkozott már, az elnök születésének 90. évfordulójához közeledve azonban két - egymásnak ellentmondó - könyv is megjelent az Egyesült Államokban. Nagy Tamás összeállítása.

Bár az 1963. november 22-i dallasi merénylet aktáit évtizedekre titkosították, mégis szinte évről-évre jelennek meg új állítólagos bizonyítékok arról, hogy több ember lőtt Kennedy-re, vagy éppen arról, hogy csak Oswald áll a gyilkosság hátterében.

Összeesküvés...

David Talbott újságíró a néhai elnök 90. születésnapjára időzített könyvében azt írja, rogyadozik a magányos merénylő teóriát bizonyító Warren-jelentés, amivel annak idején le is zárták a nyomozást.

A szerző nem azzal foglalkozik elsősorban, hogy ki honnan lőtt, hanem, hogy kinek lehetett érdeke a gyilkosság.

Talbott szerint Kennedy a békét kereste a szovjetekkel, ezzel pedig sok embert magára haragított, ahogy a déli államok konzervatívjai sem voltak oda érte, mivel támogatta a polgárjogi mozgalmakat.

Az elnök emellett kivívta a maffia haragját is, mivel fivérével az alvilág felszámolására törekedett.

Az MTI elemzésében az olvasható, hogy David Talbott nevetségesnek tartja, hogy még mindig vannak olyanok, akik hisznek abban, hogy egyedül Lee Harvey Oswald tehet a gyilkosságról.

Szerinte ez az elmélet erkölcstelen és politika által vezérelt kísérlet arra, hogy a Kennedy-gyilkosságot jelentéktelen bűnüggyé silányítsák.
...vagy magányos gyilkos?

Vincent Bugliosi ügyész viszont szintén egy mostanában megjelenő műben 1612 oldalon cáfolja az összeesküvés-elméletet.

A könyv részletesen bemutatja, hogy mi történt a gyilkosság előtti négy napban, hosszasan foglalkozik Oswald életútjával, rávilágítva arra, hogy a zavaros gyerekkor és a marxista behatás hogyan tette a feltételezett gyilkost paranoiás beteggé.

Bugliosi szerint az összeesküvés elméleteket még a Warren bizottság jelentése előtt elkezdték gyártani, az amerikaiak pedig mindig is vevők voltak rá.

A könyv kritikájából kiderül, az amerikaiak nehezen tudják elfogadni, hogy a szeretett elnökük egy szánalmas gyilkosság áldozata lett.

Már csak azért is, mert a Kennedy gyilkosság után valóban történtek olyan események, ahol összeesküvéseket kell keresnünk, például a Watergate botrány.

A Washington Post azt írta, Bugliosi keményen cáfol minden konspirációt, de huszonegy évi munkával sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem történt összeesküvés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×