eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Keresztényként is muszlim maradt

A muzulmán többségű Malajzia legfőbb világi bírósága elutasította egy kikeresztelkedett muzulmán kérelmét, hogy hivatalosan ismerjék el keresztényként. A döntés szerint az ügy a muzulmán vallási bíróságokra tartozik, amelyek viszont élesen ellenzik azt, hogy valaki hátat fordítson az iszlámnak.

Európában tavaly nagy port vert fel, amikor egy, a keresztény hitet felvett afgán férfit halálra akartak ítélni hazájában.

Most pedig Malajzia legfőbb bírósága hárította el az állásfoglalást egy hasonló ügyben.

Azlina Dzsalani - új nevén Lina Joy - hat éve küzd azért, hogy személyi igazolványából kikerüljön, hogy muzulmán vallású, mivel áttért a kereszténységre. Joy a kilencvenes évek eleje óta járt templomba és kilenc éve keresztelkedett meg.

Ügyvédjét is megfenyegették

Családja ezek után kitagadta, elveszítette az állását, és még muzulmán ügyvédje is halálos fenyegetéseket kapott.

Bár a maláj alkotmány kimondja a vallásszabadságot, azt is rögzíti, hogy a 26 milliós ország maláj etnikumú lakosai muzulmánok.

Ha pedig azok, akkor a sárija törvények szerint nem hagyhatják el az iszlám hitet - így kétséges, hogy Joy esetében kivételt tennének.

"Nem válthat vallást kénye-kedve szerint"

A legfelsőbb bíróság tanácsa 2 az 1-hez arányban most megerősítette ezt azzal, hogy kimondta: a muzulmánok ügyében a vallási bíróságok az illetékesek. "Nem válthat vallást kénye-kedve szerint" - mondta az egyik muzulmán bíró.

A testület egyetlen nem muzulmán tagja viszont figyelmeztetett: méltánytalan elvárni, hogy Joy iszlám bírósághoz forduljon, amely akár börtönnel is büntetheti.

Az ítéletet "Allah, a hatalmas!" kiáltásokkal fogadták a bíróság előtt összegyűlt tüntetők.

A malájziai lakosság 60 százaléka muszlim maláj - az ő polgári ügyeikben a sárija bíróságok döntenek. A kínai és indiai származású lakosok esetében viszont a világi bíróságok az illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×