eur:
393.3
usd:
353.92
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Schwarzenegger: Ronald Reagan a példaképem!

Bár Kennedy-lányt vett feleségül, és van, aki szerint titkon demokrata, mégis republikánusnak tartja magát. Arnold Schwarzenegger Kalifornia kormányzójaként a korszerű gondolkodásnak azt tartja, ha nem pártokban, hanem ügyekben gondolkodik a politikus. Az ausztriai születésű sztár, akit a világ az akciófilmjeiből ismerhetett meg, a brit The Independent című lap fórumán válaszolt a kérdésekre.

Mi az a három legjelentősebb dolog, amit a kormányok tehetnek a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében?

A legjelentősebb dolog, amit tehetünk, hogy újfajta, környezetbarát üzemanyagokat fejlesztünk ki. A mi célunk is az, hogy a közúti szállítójárművek károsanyag-kibocsátását 2020-ra 10 százalék alá csökkentsük. A gyárakat is arra próbáljuk ösztönözni, hogy csökkentsék az emissziót úgy, hogy ez gazdasági szempontból se okozzon számukra nehézséget.

Mennyire hasznos önnek a politikai életben az, hogy már korábban is ismert volt, mint hollywoodi sztár?

Aki ismert, az könnyen fel tudja kelteni az emberek érdeklődését, és be tudom mutatni a törekvéseimet. Természetesen könnyebb, ha a média és a nyilvánosság tudja, hogy ki vagy. Bár Kalifornia egy olyan fontos állam, hogy bármelyik kormánya nagy figyelmet kapna.

Azt előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok nagy rajongója George Bushnak. Tudna nekem három dolgot mondani, ami miatt megváltoztatnám a véleményemet?

Tudom, hogy Bush elnök mindent megtesz, hogy minél jobban végezze azt a rendkívül nehéz feladatot, amit elvállalt. Vannak a világban olyan erők, amelyek el akarják pusztítani Amerikát, és ez a súly nap mint nap az elnök vállára nehezedik. Nem értek mindennel egyet, amit tesz, de nem kétséges, hogy a legnagyobb odaadással dolgozik a nemzetünkért.

Találkozott már Hillary Clintonnal? Ön szerint Amerika kész arra, hogy egy nő legyen az elnöke?

Más sokszor találkoztam vele, és nagyszerű embernek tartom. És nem gondolom, hogy a férfilét előfeltétel az elnökséghez. Ha ringbe száll az elnöki posztért, biztos vagyok benne, hogy egy nagyon erős jelölt lesz.

Kaliforniában miért alkalmazzák még a halálbüntetést? Nem gondolja, hogy változtatni kellene ezen a barbár büntetési módon?
A kaliforniaiak úgy gondolják, hogy a halálbüntetés fenntartása alkalmas a legsúlyosabb bűntények kezelésére. Én igyekszem az emberek akaratát szolgálni, és a képességeimnek megfelelően betartani az állam jogrendszerét.

Mit gondol arról, hogy Kalifornia élen jár a plasztikai műtétek terén? Nem gondolja, hogy ez szomorú tükre a társadalom betegségének?

A plasztikai műtétek, amelyek által az emberek megváltoztathatják a külsejüket, mindenkinek az egyéni döntései. Én valójában örülök annak, hogy a legjobb plasztikai sebészek Kaliforniában vannak, és ha valaki rászánja magát egy ilyen beavatkozásra, akkor a legjobb kezekbe kerül.

Ha lehetősége lenne rá, versenybe szállna az Egyesült Államok elnökének posztjáért?

Most az a célom, hogy a kaliforniai embereket szolgáljam. Jelenleg itt is annyi dolgom van, hogy más egyébben nem is tudok gondolkodni.

<

Arnold Schwarzenegger és Ronald Reagan bronzszobra
A demokrata jövőjét akarta megalapozni azzal, hogy beházasodott a Kennedy-családba?

Mindig is úgy gondoltam, hogy a republikánusoknak és a demokratáknak ugyanaz a célja. Természetesen sok különbség van a két politikai erő között. De én mindig is kerestem azokat a lehetőségeket, hogy hogyan működhetünk együtt a közös célok érdekében.

Maga egy álcázott demokrata, vagy európai születésűként jobb realitásérzékkel rendelkezik, mint a republikánus kollégáinak?

Én büszke vagyok arra, hogy republikánus vagyok. Ronald Reagan az egyik példaképem. De azt hiszem, hogy a legjobb, ha nem demokratákban és republikánusokban gondolkodunk. A jó ötlet jó ötlet akkor is, ha demokratától származik, és akkor is, ha republikánustól. Mindkét politikai oldal számára csak előnyös lehet, ha ezt felismeri.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×