eur:
394.07
usd:
363.95
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

El lehet menni - és a fiatalok kétharmada el is menne

A 15 és 17 év közötti fiatalok kétharmada kész lenne elhagyni hazáját egy jobb jövő kedvéért, hetedük pedig az életét is kockára tenné azért, hogy eljusson egy másik országba - derül ki a BBC nemzetközi felméréséből. A 15-17 évesek legnagyobb része szerint a terrorizmus jelenti ma a legnagyobb problémát a világon. A klímaváltozásról a fiatalok 17 százaléka még csak nem is hallott.

A BBC Generation Next programsorozatának keretében a világ 10 nagyvárosában - New Yorkban, Nairobiban, Kairóban, Lagosban, Rio de Janeiróban, Bagdadban, Újdelhiben, Jakartában, Moszkvában és Londonban - 3000 fiatalt kérdeztek meg arról, mit tartanak fontosnak saját életükben, és a világban zajló folyamatok közül.

A legnagyobb probléma a terrorizmus

A legsürgetőbb globális problémának a megkérdezettek 36 százaléka a terrorizmust nevezte. A kérdést Újdelhiben (66 százalék), New Yorkban (63 százalék) és Bagdadban (59 százalék) találták a legégetőbbnek.

A 15-17 éves fiatalok túlnyomó része, összesen 71 százaléka szerint ugyanakkor az Egyesült Államok terror-ellenes háborúja nem teszi biztonságosabbá a világot. Ezzel ellentétes véleményt csupán 14 százalék képviselt.

A klímaváltozás miatt kevesebben aggódnak

Míg a terrorizmus kérdése nyilvánvalóan sokat foglalkoztatja a fiatalokat is, a klímaváltozásról már nem mondható el ugyanez. A megkérdezetteknek ugyanis csak 5 százaléka gondolta úgy, hogy a globális felmelegedés a legsúlyosabb probléma ma a világban.

A felmérés helyszínéül szolgáló 10 nagyvárosban a fiatalok 17 százaléka még csak nem is hallott a klímaváltozásról. A válaszadásban azonban egy erős kelet-nyugati megosztottság érzékelhető: míg Lagosban a megkérdezettek 52 százaléka, addig New Yorkban csupán 6 százalékuk nem tudja, mi az éghajlatváltozás.

Életmódjukon pedig csak az Egyesült Államokbeli, az indiai, az egyiptomi és a brit fiatalok készek változtatni azért, hogy maguk is tegyenek a globális felmelegedés ellen.
A szabad migráció alapvető jog kell, hogy legyen

A felmérés tanúsága szerint a 15-17 évesek 79 százaléka hisz abban, hogy mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy abban az országban éljen, ahol csak akar. 64 százalékuk pedig maga is kész lenne elhagyni hazáját egy jobb jövő érdekében, hét fiatalból egy még az életét is kockáztatná azért, hogy eljusson egy másik országba.

A legtöbben (81 százalék) a Nairobiban és az Újdelhiben élő fiatalok közül hagynák el hazájukat, a legkevesebben (50 százalék) pedig a bagdadi 15-17 évesek közül mennének külföldre egy jobb jövő ígéretéért.

A beilleszkedés kérdése már jobban megosztja a fiatalokat

Míg a szabad migrációban lakóhelyétől függetlenül a fiatalok túlnyomó többsége hisz, abban már országonként erősen megoszlanak a vélemények, hogy a migránsoknak be kell-e illeszkedniük új hazájuk társadalmába.

New Yorkban a megkérdezettek 61 százaléka gondolta úgy, hogy a bevándorlóknak integrálódniuk kell, és csak 11 százalék szavazott a teljes elkülönülésre, míg Újdelhiben csupán 11 százalék foglalt állást a beilleszkedés mellett, és 81 százalék az elkülönülésre voksolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×