eur:
395.17
usd:
365.07
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
Close up photograph of damaged wheel - flat tire of an accident vehicle. A car have an accident on a wheel.
Nyitókép: golfcphoto/Getty Images

Tömeges defekt az autópályán: sokba kerül az autósoknak

Több tucat autós kapott defektet a hétvégén az M0-s és az M5-ös autópálya csomópontja környékén, miután egy járműről vastörmelék szóródott szét az aszfalton. A közlekedési szakjogász azt mondja, hogy a károkat okozó teherautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítója fogja megtéríteni a károkat, ez azonban hosszú időbe telhet.

A cascobiztosítás általában a saját hibás balesetekre térít, a mostani esetben viszont egyértelműen a teherautó sofőrje hibázott, miután nem ellenőrizte a rakományát, és ezért kerülhetett fém hulladék (kulcsdarabok) az úttestre, ami tömeges defektet okozott. Bár vannak olyan biztosítások, amik ilyen esetben is térítenek, itt alapvetően a külföldi jármű felelősségbiztosítója köteles helyt állni – mondta az InfoRádióban a Mabisz kommunikációs vezetője.

Lambert Gábor elmondása alapján a kártérítést relatíve egyszerű lesz behajtani, amennyiben meglesz a tehergépkocsi rendszáma – és az alapján a biztosítója –, ami meglátása szerint az autópályák kiterjedt kamerarendszere segítségével könnyen felderíthető. Ha mégsem sikerül, vagy esetleg nincs biztosítása a sofőrnek, akkor a Mabisz a kárszámlára térítheti a kárt, és majd ő pereli vissza azt az okozótól.

Mint modnta, nyilván ez egy hosszú procedúra lesz, amibe várhatóan lesznek is olyanok, akik bele sem akarnak vágni. „Sajnos az a baj, hogy a biztosítók nagy százalékban nem kell, hogy helytálljanak, mert úgymond az emberek a procedúra miatt, a hosszadalmassága miatt benyelik ezeket a káreseményeket” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×