eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

A bűvös dátum: 2008

2008-ra kell az uniós tagállamoknak dűlőre jutniuk az alkotmányos szerződés ügyében - ebben állapodtak meg a közösség állam- és kormányfői kétnapos brüsszeli csúcsértekezletükön. Az EU további bővítésével kapcsolatban pedig fölvetődött, hogy készüljön egy tanulmány arról: mekkora is az unió befogadóképessége.

2008 - ez a bűvös dátum, ameddig az uniós tagállamoknak idejük van megállapodniuk az alkotmányos szerződésről. A dokumentumot már 15 ország ratifikálta a 25-ből, ám a franciák és a hollandok népszavazáson utasították azt el. Akkor gondolkodási szünet következett, majd a mostani, kétnapos brüsszeli csúcsértekezleten vették elő ismét a témát.

Voltak olyan államok, amelyek - legalábbis a folyosói pletykák szerint - már temették volna a szerződést, mások viszont újra akarták éleszteni. Nagy-Britannia és Lengyelország például ellenezte, hogy bármilyen pontos menetrendet állítsanak fel az intézményi reformokkal kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök szerint egyébként nem volt krízishangulat a megbeszéléseken. Gyurcsány Ferenc azt mondta: viszonylag türelmes program alakult ki az alkotmányozás folytatására.

Gyurcsány és Merkel négyszemközt

A miniszterelnök a német kancellárral és az Európai Bizottság elnökével négyszemközti tárgyalásokat is folytatott. Angela Merkelt és José Manuel Barrosót a magyar reformokról tájékoztatta. Gyurcsány Ferenc a brüsszeli tudósítóknak nyilatkozva leszögezte: Magyarország tartja korábban tett ígéretét, és szeptemberre új konvergenciaprogramot nyújt be az uniónak.

Németország jövőre, az EU soros elnökeként konferenciát hív össze az alkotmányos szerződésről, hogy megvitassák: milyen feladatok vannak 2008-ig.

Tanulmány az EU befogadóképességéről

Az unió további bővítéséről a tagállamok vezetői azt mondták: felkérik a bizottságot, hogy készítsen tanulmányt az unió befogadóképességéről.

A soros elnök, Ausztria kancellárja arra szólította föl Törökországot, hogy nyissa végre meg légi- és hajókikötőit Ciprus előtt is. Anakara és Nicosia viszonya 1974-óta feszült, amikor a sziget kettészakadt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×