eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Energiakutató: háromszorosára növekedhet a szélenergia aránya az új szabályokkal

Az ország területének 11 százaléka lenne alkalmas szélerőművek telepítésére – mondta Zay Balázs, a Klímapolitikai intézet vezető kutatója.

"Jelenleg a fogyasztás egy-másfél százalékát fedezzük szélerőművi termelésből, és ez legalább a háromszorosára nőhet a következő években" – mondta Zay Balázs, a Klímapolitikai intézet vezető kutatója az InfoRádióban, miután a kormány közölte, hogy változnak a szélturbinák telepítésére vonatkozó szabályok.

A rádió Aréna című műsorában Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be, hogy az Európai Unióvval folytatott tárgyalásokon megállapodtak, hogy a szélerőművek esetén az eddigi 12 kilométeres védőtávolság 700 méterre csökken.

A kutató szerint egy 2018-as tanulmány szerint Magyarország területének 11 százaléka ideális szélerőművek telepítésére. Hozzátette: a valóságos szám ennél kisebb, mert fontos érdek a természeti értékek megőrzése, hogy ne nézzen ki úgy az ország néhány része, mint egy iparterület. Lantos Csaba is az hangsúlyozta, hogy a kormány nem akar szélkerékerdőket látni.

Zay Balázs elmondta, ez a 11 százalék közepes értéknek mondható a többi európai országhoz képest. Európában a szélerőművekhez az ideálisak az északi, tengerparti területek, ezért is vannak a legnagyobb szélerőmű-parkok Dánia és Anglia között, illetve Észak-Lengyelországban. A kontinens belsején elhelyezett szélerőművek hatásfoka mindig rosszabb, ráadásul Magyarország hegyekkel van körülzárva, ami további hátrányos tényező.

Hazánkban a Dunántúl középső és déli területein, illetve a Kisalföldön található jelenleg több szélturbina is.

A szakértő szerint szélenergiával nagyjából az ország elektromosenergia-igényeinek nagyjából három százalékát lehetne fedezni, ez számszerűen körülbelül egy gigawatt termelést jelentene (amikor fúj a szél). Hozzáfűzte, a tanulmány szerint, ha kihasználnánk Magyarország területének alkalmas 11 százalékát, ennek a sokszorosát lehetne előállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×