eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Iparűzési adó: kijöttek a részletes szabályok

A helyi iparűzési adó csak 1 százalék lehet – így rendelkezett a kormány.

A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlöny kimondja, hogy a 2021-ben végződő adóévben a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, akkor is, ha az önkormányzati rendeletben megállapított adómérték ennél több. (A helyi adókról szóló törvény 2 százalékot tartalmaz.) Ez azonban csak a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozik. Ebbe a körbe azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint.

A rendelet további szakaszai szerint a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével az adóhatóság a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

A mikro-, kis- és középvállalkozás minőségnek való megfelelést az alábbiak szerint állapítják meg:

  • beszámoló-készítésre kötelezett vállalkozó a 2021. évben kezdődő adóév első napján rendelkezésre álló utolsó, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint készített és elfogadott beszámoló, elfogadott beszámoló hiányában, a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok;
  • beszámoló-készítésre nem kötelezett vállalkozó a 2020. évben végződő adóév árbevétel- és létszámadatai, a 2021. évben tevékenységét kezdő vállalkozó esetén a becsült árbevétel- és létszámadatok

A felezés akkor alkalmazható, ha a vállalkozó 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkozik arról, hogy

  • mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül,
  • az első szakasz szerinti intézkedés külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként, és
  • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Atr.) 6. § (4a)–(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak.

Ugyanebben a közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely a lecsökkentett iparűzési adó kompenzálását irányozza elő a 25 ezer fősnél kisebb lélekszámú településeken.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én, szombaton tett bejelentést a gazdaságvédelem területét érintően. Négy döntést hoztak a közlés alapján, többe között azt, hogy kis- és középvállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója felére csökken, 25 ezer fő alatti települések automatikusan állami támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét a kormány egyenként tekinti át.

A kormányszóvivő a döntést illetően minap kiemelte: a pénz nem a kormányzathoz kerül, hanem ott marad a vállalkozásoknál, azoknál, akik a legtöbb embert foglalkoztatják Magyarországon. A kormány fog támogatást adni az önkormányzatoknak. A 25 ezer lakosnál kisebb településeknek automatikusan, míg a nagyobb, mint például a „leggazdagabb önkormányzat” a fővárosi önkormányzat esetében, a kormány le fog ülni tárgyalni az önkormányzattal – közölte Szentkirályi Alexandra.

Reakciók

Karácsony Gergely főpolgármester a szombati bejelentésre reagálandó úgy fogalmazott: az iparűzési adó megfelezése „nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti”. Szerinte Orbán Viktor a magyar önkormányzatiság kivégzését jelentette be.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége nevében Gémesi György elnök „mérhetetlenül visszataszítónak” nevezve, hogy „a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal”. Szerinte emiatt a tiltakozás a polgármestereknek kötelező.

Az ellenzéki oldalról a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is élesen bírálta Orbán Viktort a gazdaságvédelmi akcióterv új intézkedései miatt. A Szabad Városok Szövetsége pedig közleményében ellenzéki irányítású városok fogalmazták meg tiltakozásukat Városaink kifosztása nem kormányzás! címmel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Vészesen közel került két ország egy regionális háborúhoz Kína szomszédságában – Bármikor elszabadulhat a pokol

Vészesen közel került két ország egy regionális háborúhoz Kína szomszédságában – Bármikor elszabadulhat a pokol

Mianmarban 2021 februárjában tört ki véres polgárháború, amikor a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. A már több mint három éve tartó harcok során több ezren vesztették az életüket és rengetegen menekültek el otthonukból. Az összecsapások eddig kizárólag a délkelet-ázsiai ország területét érintették, bár már előfordult, hogy véletlenül valamelyik szomszédos hatalmat érte találat. A legújabb fejlemények viszont a korábbiaknál jóval direktebbek, és azzal fenyegetnek, hogy akár egy egész ország vonódhat bele a harcokba. A regionális háborúvá szélesedő konfliktus viszont szinte senkinek sem érdeke, ezért már a legnagyobb globális szereplők is megmozdultak az ügy békés rendezése érdekében, ráadásul a két rivális nagyhatalom is egy platformra került a kérdésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 18:36
×
×
×
×