eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Érzékenyen érintheti a somogyi településeket, ha hozzányúlnak az iparűzési adóhoz

Sok település számára ez a legfontosabb bevételi forrás, így komoly összegtől eshetnek el az önkormányzatok - derül ki a Somogy megyei hírportál összeállításából.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén tárgyalt az iparűzési adó reformjáról. Az értékcsökkenési leírás is adóalap-csökkentő tétellé válna, a kutatás-fejlesztési költségek ötszörösét is el lehetne ismerni az adóalapban, és módosítanák a feltöltési kötelezettséget is.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a Somogy megyei hírportálnak arról beszélt, hogy ez szerinte hátrányosan érintené azokat a helyhatóságokat, amelyek iparűzési adót vetnek ki. Ahol van ilyen adónem, ott ez fontos bevételi forrás.

Nagyjából háromszáz önkormányzat szed be iparűzési adót, ez országosan 1000 milliárd forintot jelent, a legtöbbet persze Budapesten fizetik a cégek

- mondta a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő hozzátette, szerinte az értékcsökkentési leírás adóalap-csökkentő tétellé alakítása 10–15 százalékos kiesést jelenthet az önkormányzatoknak. – Jelenleg háromszáz milliárd forint az iparűzési adót szedő önkormányzatok szabad mozgástere, ezzel a módosítással ez 150 milliárd forintra csökkenhet.

Tab esetében például évente 50 millió forinttal kevesebbről dönthet majd a képviselő-testület.

Balatonboglár polgármestere ugyanakkor egyelőre nem tart bevételkieséstől. Mészáros Miklós megerősítette, ha a cégek a beruházásokat elszámolhatják és levonhatják az adóalapból az oda vezethet, hogy csökken az iparűzési adó mértéke, pontos számításunk azonban még nincs.

Az biztos, hogy

a boglári nagyvállalkozások is beruháznak, tehát reális esélye van, hogy egy ilyen változással pénzt veszítsen az önkormányzat.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye polgármestere is érdeklődve figyeli a szabályozás alakulását, hiszen a település számára fontos, hogy ne csökkenjenek a bevételek, ugyanakkor az is érdekük, hogy az itt működő vállalkozások terhei hosszú távon csökkenjenek és a cégek lélegzethez jussanak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×