eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Paks II-bejelentés: csak évekkel később lesznek készen

2027 végéig biztosan nem, 2030-ra viszont nagy valószínűséggel elkészülhetnek az új blokkok - hangzott el a Paksi Atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti meghallgatásán.

Továbbra is szükséges a Paksi Atomerőmű új blokkjainak megépítése - kezdte éves meghallgatásán beszámolóját a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli Jánost a Parlamentben hallgatta meg kedden délelőtt a fenntartható fejlődés bizottság. A miniszter közölte, hogy a projekt miatt szükséges a Paks környéki közutak és a vasút felújítása. Kiemelte: kőbe véstek néhány dolgot a blokkokat megépítő orosz fél számára

"Leszögeztük: nekünk az a fontos, hogy engedélyezhető és megépíthető terveket kapjunk, a megépülő blokkot pedig 2061-ig tudjuk biztonságosan üzemeltetni."

Süli János hozzátette beszámolójában, hogy az ország villamosenergia-fogyasztása évről évre átlagosan másfél százalékkal bővül. A kérdések alatt a bizottság elnöke, az LMP-s Schmuck Erzsébet elmondta, hogy pártja nem támogatja az erőmű bővítését, és azt kérdezte, mennyibe kerülhet a felépülésig a projekt az adófizetőknek. A bizottságon kívüli képviselőként Szél Bernadett azt kérdezte, hogy történt-e valójában szerződésmódosítás a paksi orosz hitelnél, illetve Keresztes Lóránt (LMP) arra volt kíváncsi, hogy képesek-e az oroszok a beruházás végrehajtására.

"Pályázat nélkül kapták meg az oroszok ezt a projektet azzal az indoklással, hogy egyedül alkalmasak ezt elvégezni. Ehhez képest óriási csúszás van; mekkora csúszás az, ami már egészen biztosan elkönyvelhető?" - tudakolta a politikus.

Süli János tárca nélküli miniszter válaszában közölte: a törlesztés kezdetének dátumát eseményhez kötik. Ha a parlament is jóváhagyja, úgy a hitelt az üzem kereskedelmi termelésének indulásakor kezdi el törleszteni az állam. A miniszter szerint 2028-ig biztosan nem épülnek meg az új blokkok

"Azt tudom, hogy nagy biztonsággal 2030 előtt készen vagyunk, tehát

a 2032-es és a 2037-ben történő I.-IV. blokkok leállítására ezek az új blokkok már kereskedelmi üzemben, megbízhatóan, kipróbáltan a rendszer részeként üzemelnek.

Az biztos, hogy 2027-ben nem leszünk készen" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Süli János végül Aszódi Attila menesztéséről annyit mondott, hogy úgy rendezték vele az építés körüli vitákat, hogy elváltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×