eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vigyázzon, ha gyanúsan olcsó egy napszemüveg!

Vigyázzon, ha gyanúsan olcsó egy napszemüveg!

A túlságosan nagy mértékű áresésnél mindig gyanakodni kell - mondja a GData szakértője annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben gyakorivá váltak azok a kéretlen levelek, amelyek extra akciókkal hitegetnek. Petrányi-Széll András szerint ha mégis bedől valaki egy ilyen átverésnek, többszörösen is pórul járhat: ha kap is terméket, szinte biztosan nem az eredetit, hanem egy gyatra utánzatot, arról nem is beszélve, hogy a bankkártyája számát is megszerezhetik.

„A nyári szezon közeledtével megszaporodtak azok az ajánlatok, amelyek nagyon kedvező áron ajánlanak különböző napszemüvegeket – akár kéretlen email-ekben, akár a különböző közösségi oldalakon, elsősorban a Facebookon” - osztotta meg a Gdata szakértőinek tapasztalatait Petrányi Széll András.

„Ez egy szezonhoz köthető átverés, aminek az a lényege, hogy a bűnözők hamisított, silány minőségű napszemüvegeket próbálnak meg ránk sózni, úgy, mint ha azok eredetiek lennének, és mint ha azokhoz nagyon kedvező akciók kapcsolódnának” - közölte.

Hozzátette, hogy ez az átveréstípus bármilyen termékkel kapcsolatban előfordulhat.

„Most, hogy itt van a napszemüveg-szezon, természetesen a napszemüvegek kerültek előtérbe. De egyébként ugyanezzel a módszerrel például luxusórákat is kínálnak bűnözők, és „nagy hagyománya van” a különböző gyógyszerkészítmények, vágyfokozók illegális árusításának is” - folytatta a GData szakértője.

„A legelső dolog, ami rögtön gyanúra adhat okot, ha azt látjuk, hogy egy százezer forintos napszemüveg most 20 ezer forintért lehet a miénk” – figyelmeztetett.

„Természetesen vannak gyártói akciók, de azért ilyen mértékű árkedvezménynél gyanakodni kell” - tette hozzá.

A szakértő hasznos tanácsokkal is szolgált az online vásárlásokkal kapcsolatban.

Vigyázzon, ha gyanúsan olcsó egy napszemüveg!

„Ha például egy webshopon keresztül történik az értékesítés, érdemes beírnunk a webshop email-címét a Google-be, és megnézni, hogy mások mit írnak erről az internetcímről, amelyen vásárolni szándékozunk” - javasolta Petrányi Széll András.

„Emellett fontos az is, hogy ha valahol online vásárolni szándékozunk, megnézzük az oldal impresszumát, és megnézzük, hogy vannak-e ott telefonos elérhetőségek, email-es elérhetőségek, egyáltalán melyik az a cég, amelyik üzemelteti a webshopot, és hogy hogyan tudunk ezzel a webshoppal kapcsolatba lépni” - tanácsolta.

A GData szakértője kiemelte: fontos, hogy tudjuk, ha belefutunk egy átverésbe, annak jelentős kockázata van, a termék talán soha nem érkezik meg. Ha pedig mégis megérkezik, akkor nagyon valószínű, hogy silány minőségű terméket kapunk.

„A harmadik kockázat pedig az, hogy ha megadjuk a bankkártyánk adatait az online vásárlás során egy olyan oldalon, amely nem megbízható, akkor előfordulhat az is, hogy a kártyánk adatai illetéktelen kezekbe fognak kerülni, és az adatokat más vásárlásokhoz is fel fogják használni a bűnözők, tehát elképzelhető, hogy meg fogják csapolni a bankkártyánkat” - figyelmeztetett a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×