eur:
389.07
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az uniós hiányt nem befolyásolja az MVM tőkeemelése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakmai álláspontja szerint sem az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-ben történő tőkeemelés, sem a takarékszövetkezetnek szánt forrásjuttatás nem befolyásolja az idei, európai uniós módszertan szerinti egyenleget - közölte Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár az NGM államháztartási adatokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján.

Banai Péter Benő hangsúlyozta: mint minden tagállamnak, Magyarországnak is szeptember 30-án kell az Eurostatnak kiküldeni az úgynevezett notifikációt. Ebben a dokumentumban a magyar szervek - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az NGM - mind az idei államadósság, mind a hiány várható mértékéről adatot szolgáltatnak.

Az Eurostatnak kiküldendő dokumentumban az MVM tőkeemelés és takarékszövetkezeti forrásjuttatás uniós módszertan szerinti elszámolását szerepeltetni fogják az említett szervek - tudatta a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: "az egyeztetések még folyamatban vannak; az NGM szakmai véleménye továbbra is változatlan: a két tétel várhatóan nem fogja befolyásolni az uniós módszertan szerinti egyenleget".

Banai Péter Benő kérdésre válaszolva kifejtette azt is, hogy idén a bevételek esetében a legjelentősebb elmaradás a fogyasztási, forgalmi típusú adóknál várható, a költségvetés jóváhagyásakor feltételezett inflációhoz képest jóval alacsonyabb inflációs szint miatt. Az alacsonyabb infláció közvetlen hatásában kedvezőtlen a költségvetésre, a gazdaság egésze szempontjából viszont pozitív folyamat - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Kiemelte: jelenlegi prognózisaik alapján az alacsonyabb fogyasztási, forgalmi bevételek mellett is biztonsággal teljesíthető a 3 százalék alatti hiány - köszönhetően többek között az Országvédelmi Alap jelentős tartalékainak, valamint a gazdaság bővülő teljesítményének.

Banai Péter Benő közölte: az idei költségvetési törvény módosításának hatálybalépését követően az Országvédelmi Alap tartaléka mintegy 316, a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka mintegy 27 milliárd forint marad.

A pénzügyi tranzakciós illeték idei egyszeri plusz befizetéséből szeptember-december hónapok között várható bevétel, így az eddigi tényszámok között ezen egyszeri befizetés még nem szerepel. Az év egészét tekintve a pénzügyi tranzakciós illeték teljes bevétele némileg elmaradhat az eredeti előirányzattól. A kormány már a júniusi számításaiban - így a legutóbbi költségvetési törvénymódosítás során is - figyelembe vette az éves várható összeget, így az a hiánycél teljesítését nem befolyásolja - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×