eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A távközlési piacra lép az MVM

Az elektronikus kormányzati gerinchálózat beruházását és üzemeltetését a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) csoport végzi majd - erről döntött a társaság pénteken megtartott rendkívüli közgyűlése - közölte Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója.

A közgyűlési döntésekről az MTI-hez eljuttatott közlemény úgy fogalmaz: "a nemzeti energetikai társaságcsoport jelentős szerepet vállal a telekommunikáció területén azáltal, hogy részt vesz a Nemzeti Tulajdonú Távközlési Hálózat Fejlesztési Projektben (NTTHFP), az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat kiváltásában és üzemeltetésében."

A közgyűlésen döntöttek arról, hogy az MVM kivásárolja az Euroinvest Zrt. kisebbségi részesedését a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt.-ben és lezárták a MIFÜ Kft. adásvételét is azzal, hogy az az MVM csoport tulajdonában marad.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott NTTHFP projektben az MVM Zrt. tulajdonában álló hálózaton konszolidálják az állami távközlési gerinchálózatokat és kiterjesztik azt 44 kiemelt központra - olvasható az MVM közleményében.

A kormány tavaly decemberben határozott a kormányzati informatika helyzetének rendezéséről és a hálózatüzemeltetés hatásfokának növeléséről. A kormányzati célú távközlési hálózatok konszolidációjának és az új hálózati modell kidolgozásának koordinálását Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter - a korábbi információk szerint - idén júliusban miniszteri biztosként Both Zoltánra, az állami tulajdonú Kopint-Datorg Zrt. elnökére bízta. Õ kapott megbízást arra is, hogy december 5-ig dolgozza ki a teljes állami intézményrendszert lefedő új hálózati szolgáltatási konstrukció első lépcsőjét.

Az MVM közleménye hangsúlyozza: az állami intézmények igényeinek kiszolgálásán túl új lehetőségeket is lát telekommunikációs hálózatának üzleti célú hasznosítására.

A BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. 49,5 százaléknyi hányadának megvásárlását a részvényesi érték növelésével indokolta az MVM. A vételárral kapcsolatban csak annyit közöltek: "az...árát független nemzetközi szakértők által készített értékelések alapján állapították meg a felek". A cégjegyzék szerint a BVMT jegyzett tőkéje 4,136 milliárd forint. A korábbi tájékoztatás arról szólt, hogy az új, kétszer 58 megawatt kapacitású gázturbinás csúcserőmű beruházásához a BVMT 63 millió eurós hitelszerződést kötött 2010 februárjában. A hitel összege a beruházás mintegy 80 százalékát fedezi a korábbi közlés szerint.

A közgyűlésen felhatalmazást kapott az MVM leányvállalata, az OVIT Zrt. arra, hogy a földgáz igazgatóság kiválásával projekttársaságot hozzon létre a magyar-szlovák földgázvezeték Vecsés és Balassagyarmat közötti szakaszának megépítésére. Erről az OVIT keddi közgyűlésén döntenek - válaszolta az MTI kérdésére Felkai György.

A közgyűlésen hozott döntéssel lezárult a miskolci városi fűtőmű, a Mifű Kft. értékesítési folyamata - áll a közleményben. Miután a miskolci önkormányzat elállt a cég megvásárlásától, az az MVM tulajdona maradt. Az MVM még 2007-ben jelentette be, hogy értékesítené a 99,6 százalék tulajdoni hányadát a Mifű Kft.-ben, amelyben 75 százalék szavazattal rendelkezett. A vevőjelölt Elmib azonban igényt tartott a kisebbségi tulajdonra is, amit a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding érdekeltségébe tartozó Mihő Kft. birtokolt. Végül a miskolci önkormányzat vásárolta volna meg az MVM-tulajdonú üzletrészt. Az MVM 50 megawatt kapacitás kiépítésével, több mint 16 milliárd forint erőművi beruházással jutott többségi tulajdonhoz a Mifűben.

A közgyűlésen beszámolót hallgattak meg az AGRI projekt jelenlegi helyzetéről. Erről a közleményben csak annyit írnak, hogy folyik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére szóló pályázat előkészítése.

Korábbi információk szerint az MVM 50 ezer euró hozzájárulással az idén lett az AGRI LNG projekttársaság tagja. Az AGRI projektben a tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe. Az újragázosítást követően a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Közép- és Délkelet-Európa országaiba. A tervek szerint 7 milliárd köbméter éves kapacitású gázvezeték építésének költségét 4-6 milliárd euróra becsülik. Az AGRI LNG tagja az MVM mellett az azeri SOCAR, a grúz GOGC és a román Romgaz cég.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×