eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csaba László: Az uniós elnökség lejárta után lehetséges kormányátalakítás

Mindenképpen szükség lenne egy önálló pénzügyminisztériumra egy olyan miniszterrel, aki csak a féket nyomja, és nincsenek fejlesztési feladatai - hangsúlyozta az InfoRádióban Csaba László. A Közép-európai Egyetem tanára szerint javítani kellene a kormányzat viszonyát a jegybankkal, a soros uniós elnökség utáni időszakot pedig alkalmasnak látná a kormányzati struktúra újragondolására. A közgazdász a foglalkoztatottsági mutatók várható alakulásáról azt mondta: ebben az évben és jövőre sem várható jelentős változás ezen a téren.

Szoros együttműködésre van szükség a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium között. Mindenképpen olyan helyzetet kell teremteni, ahol egy hangon beszélnek a nemzetgazdaság legfontosabb ügyeiről - jelentette ki Csaba László.

A közgazdász úgy gondolja, hogy az uniós elnökség lejárta után lehetséges a kormányátalakítás, hiszen akadnak olyanok, akik rövidebb időre vállalták a megbízatást. Szerinte ez jó alkalom lehet a kormányzati szerkezet újragondolására. Az országnak mindenképpen szüksége lenne egy pénzügyminisztériumra egy olyan miniszterrel, egy "gonosz emberrel", aki csak a féket nyomja és nincsenek fejlesztési feladatai. Erre ugyanis ott van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - jegyezte meg.

Csaba László kifejtette: ha létrejönne egy erőteljesebben a pénzügyi szempontokra koncentráló, nagyobb fokú kormányzati koordinációt végző pénzügyminisztérium, az biztosan eredményesebben hozhatná össze az együttműködést a tárcák, illetve a Magyar Nemzeti Bank, valamint a külvilág között. Ez elkerülhetővé tenne olyan melléfogásokat, amelyek a kormányzás első hónapjaiban megfigyelhetők voltak. Így egyaránt javulhatna a kommunikáció a külfölddel és a belfölddel is, kiszámíthatóbbá válna a kormány politikája. Ez egyébként a kabinetnek és az országnak is elsőszámú érdeke - fűzte hozzá az egyetemi tanár.

Mikor javulhat a foglalkoztatottság?

A közgazdász beszélt a foglalkoztatottsági mutatók várható alakulásáról is. Csaba László szerint, miután a gazdasági növekedés tartósan megindul, másfél-két éven belül jöhet javulás ezen a téren. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, ahol most kezdtek javulni a munkanélküliségi statisztikák, jó két évvel azután, hogy élénkülni kezdett ott a gazdaság.

Nálunk ez csak az idén indult el pozitív irányba. De mivel egy százalékos javulást csupán stagnálásnak kell tekinteni, ebben az évben és jövőre sem várható változás. Ráadásul olyan fokú még a bizonytalanság a beruházásokban, és olyan lassan élénkül a gazdaság, hogy jelentős munkahelyteremtésre mindez nem adhat alkalmat - fejtette ki a szakember.

Csaba László úgy vélekedett, ha 2013-tól elindulnának a kedvező folyamatok, és ezek 2014-ben felerősödnének, akkor ez a következő időszakra jelentős javulást alapozhatna meg. Ha nem szabályozzák túl a munkapiacot, lesz gazdasági növekedés és adókedvezményekkel, deregulációval engedik fejlődni a mikrovállakozásokat, akkor létrejönnek új munkahelyek, ha nem is olyan mennyiségben, mint amiről beszélnek. Ahhoz ugyanis igen lendületes gazdasági növekedés kellene. Ez azonban a távolabbi jövő zenéje, most egyelőre a két és fél-három százalék megtartásán kell dolgozni nagy erőkkel - foglalta össze a közgazdász.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×