eur:
390.95
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hódítanak a magyarnak látszó olasz borok

A statisztikák által jelzett mennyiségnél jóval, akár 230 ezer hektoliterrel is több olasz bor érkezik Magyarországra - mondta az InfoRádió kérdésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba hozzátette: az EU-n belül nem korlátozható a borok kereskedelme. Arra van esetleg lehetőség, hogy a Magyarországon palackozott, de nem hazai bort tartalmazó termékeken ezt a tényt a jövőben szembetűnőbb módon kelljen a vásárlók tudomására hozni.

Az elmúlt hetekben számos hír és panasz érkezett magyar szőlő- és bortermelőktől, hogy komoly piaci zavarokat, eladási nehézséget okoz számukra az a nagy mennyiségű olcsó bor, amely Olaszországból kerül Magyarországra. A hivatalos statisztikák szerint csak 164 ezer hektoliter bor érkezett Itáliából az országba, ám a termelők úgy tudják, hogy a valós mennyiség ennél jóval több, mintegy 400 ezer hektoliter.

Mivel a hazai bortermelés évente mintegy 3-3,5 millió hektoliter, az olasz import aránya meghaladja az itthon keletkező bormennyiség 15 százalékát. Ez már önmagában is sok, ám a gondot az jelenti, hogy az import szinte teljes egészében a legolcsóbb kategóriában jelentkezik, így a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő, vagyis az alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó alapanyagot előállító termelőktől a feldolgozók nem vásárolják meg a szőlőt.

Magyarnak látszó tárgy

Ha a hipermarketek és a kisebb boltok alsó polcain található petpalackos olcsó borokat közelebbről megnézzük, akkor kiderül, hogy a magyar nevű, hazai cégek által palackozott termékek címkéin többnyire ez a felirat olvasható: "Az Európai Közösség különböző országaiból származó asztali bor". Ezeknek a termékeknek a fogyasztói ára literenként 200 forint alatti, jellemzően literenként 180 forint körüli, leggyakoribb kiszerelésük a kétliteres petpalack. Elképzelhető, hogy ezek a termékek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak magyar bort - ezért keseregnek a hazai szőlőtermelők.

A statisztikák által jelzett mennyiségnél valóban jóval több olasz bor érkezik Magyarországra - mondta az InfoRádió kérdésére Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A KSH adatai szerint 2007-ben 164 ezer hektoliter bort szállítottak Itáliából hazánkba, ugyanakkor az olaszok 400 ezer hektoliter ide szállított nedűt szerepeltettek az uniós statisztikájukban.

A hazai piaci szereplők jelzései alapján vizsgálat indult - tájékoztatott a főtitkár. Mint mondta: a Vám- és Pénzügyőrség és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, illetve az ahhoz tartozó Országos Borminősítő Intézet vizsgálata még nem zárult le, de az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a statisztikai hivatal által regisztrált bormennyiségnek legalább a kétszerese érkezik a magyar piacra Olaszországból.

Ennek oka vélhetően az, hogy a statisztikák nem a borkísérő okmányok alapján készülnek, hanem az érintett piaci szereplők bejelentései alapján. A főtitkár elmondta: amennyiben ezek az olasz borok megfelelnek a magyar és az olasz előírásoknak, úgy magyarországi értékesítésük az Európai Unió rendelkezéseinek értelmében teljesen szabályos. Hiába okoz problémát ez az import a magyar szőlőtermelőknek, egyetlen hazai hatóság és szervezet sem léphet fel a jelenséggel szemben.

Hazafias borfront

Bizonyos eszközök azért rendelkezésre állnak - említette meg a HNT főtitkára. Kezdeményezni fogják például, hogy a jövőben a mostaninál feltűnőbb módon jelezni kelljen egy Magyarországon palackozott bor esetében azt a tényt, ha a termék részben, vagy egészben tartalmaz külföldről származó bort. Élni fognak azzal a lehetőséggel is, hogy az import borok magyarországi felhasználását - a szabályozások által megengedett keretek között - a lehető legszigorúbban ellenőrizzék az érintett hatóságok.

A leghatásosabb megoldás azonban az lehet, ha magyar fogyasztók tudatosan vásárolnak, és a borok esetében is előnyben részesítik a hazai termékeket - vélekedett Horváth Csaba. Ettől függetlenül az alacsonyabb árkategóriákban érdekelt magyar szőlő- és bortermelőknek tudomásul kell venniük, hogy az EU déli tagállamaiból származó, a hazainál olcsóbban előállítható borok szabályosan vannak jelen és támasztanak versenyt a magyar piacon. Az Itáliából érkező borok nagyobb része vörös, és többségük hibátlan, minőségük nem kifogásolható - tette hozzá Horváth Csaba.

Más szempontból annyi "haszna" azért van az olcsó import boroknak, hogy a jelek szerint visszaszorították a "műborok" készítését.

Szerző: Kovács András István

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×