eur:
387.73
usd:
359.89
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Új piacra tört be a MOL

Lezárta az észak-olaszországi IES akvizícióját a MOL - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az IES Olaszországban működő, finomítással és kereskedelemmel foglalkozó cég, amely egyebek mellett a 2,6 millió tonna éves kapacitású mantovai finomítóval és egy 165 kútból álló töltőállomás-hálózattal rendelkezik.

A MOL - finomítói tapasztalataira építve - tovább kívánja javítani a társaság hatékonyságát, és további fejlesztéseket tervez a létesítményben.

A magyar cég közölte: az IES megvásárlásával új piacra lépett be, amely kiegészíti a jelenlegi horvátországi, ausztriai és szlovéniai működését.

Magas olajárak, a vártnál kisebb hatás

Nincs komoly hatása a gazdaságra a magas olajáraknak az Európai Unióban és Magyarországon sem - derült egy uniós kutatásból.

A tanulmányt kidolgozó egyik kutatócég, az ICEG Európai Központ munkatársa azt mondta: az ipar, az ipari technológiák sokkal energiahatékonyabbak lettek az utóbbi 2-3 évtizedben.

Egységnyi érték előállításához lényegesen energiát használunk fel, mint korábban - mondta Pellényi Gábor.

Hozzátette: a '70-es években a gazdasági fejlődést az energiaigényes ipar húzta, ma már a szolgáltatásoké a főszerep.

Pellényi Gábor közölte: a korábbi számítások szerint tízszázalékos olajáremelés félszázalékos gazdasági teljesítménycsökkenést eredményez.

Ennél sokkal enyhébb hatásokat tapasztaltunk az elmúlt években - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Pénteken arról érkeznek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×