eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Gazprom szeleteli a tortát

Megfigyelők szerint a külföldi cégek győzelmét jelentheti, hogy az orosz Gazprom meggondolta magát, és külföldieket is bevonhat az Északi-Sarkörnél található hatalmas, Stokman-gázmező feltárásába.

Kis győzelemről van szó, de lehet, hogy a Gazprom lépése precedenst teremt - kommentálta a Stokman-mezővel kapcsolatos híreket a londoni Financial Times.

A lap megjegyzi, hogy a nagy készletekkel rendelkező kormányok a magas energiaárak miatt a saját cégeikkel akarták feltárni az olaj- és gázmezőket, hogy a bevételből több maradjon az államkasszában.

A Kreml például - egyesek szerint komoly nyomásgyakorlással - rákényszerítette a BP-TNK céget, hogy áron alul adja el egyik szibériai gázmezője kétharmadát a Gazpromnak. Venezuelában pedig Hugo Chavez elnök olyan kedvezőtlen együttműködési feltételeket támasztott két amerikai cégnek, hogy azok inkább kivonultak az országból.

Most viszont a Gazprom egyik vezetője, Alexander Medvegyev egy interjúban jelezte, hogy cége mégsem egyedül akarja kiaknázni a Barents-tengeren található több mint 3 trillió köbméter gázt rejtő Stokman-mezőt.

A külföldi partnercégek nem csak előre kialkudott összeget kaphatnak, hanem részesedést is a profitból - mondta.

Mindez jó hír lehet a norvég állami olajcégnek, az amerikai Conoco Phillipsnek, a Chevronnak és a francia Total-nak is, amelyek részt akarnak venni az üzletben.

A Gazprom valószínűleg azért is keres külföldi partnert, mert a beruházás hatalmas kihívást jelent mind pénzügyi, mind technológiai értelemben.

Becslések szerint 20 milliárd dollárba kerül majd a Stokman-mező feltárása, amely két kilométer mélyen fekszik a 350 méter mély tenger alatt. Ráadásul a munkát zord időjárás és úszó jéghegyek közepette kell végezni, úgy, hogy nincs kiépített infrastruktúra a gáz elszállítására.

A Nemzetközi Energiaügynökség hétfőn kiadott jelentésében megjegyzi, hogy a kormányok és a külföldi energiacégek kapcsolata mindig is "ciklikus" volt. Amint a lelőhelyek felett rendelkező államok bevételei visszaesnek, azok rövid időn belül "nyitnak" a nagy szaktudással rendelkező külföldi cégek felé.

Közben úgy tűnik, hogy a Gazprom is diverzifikálni akarja piacait. Murmanszkban ugyanis folyékonygáz-terminált szeretne felépíteni - elemzők szerint azért, hogy a gázt az Egyesült Államokba exportálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×