eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
chatgpt
Nyitókép: Pixabay

Eszét vesztette a ChatGPT - kiderült, miért

Törhették a fejüket az OpenAI chatbotjának azon felhasználói, akiknek kedden rengeteg halandzsával, értelmetlen vagy szokatlan mondatokkal válaszolt a kérdéseire.

Érdekes bejegyzések jelentek meg kedden különböző közösségimédia-felületeken. Sean McGuire, a Gensler globális építészeti cég vezetője például arról osztott meg képernyőképeket az X-en, hogy a ChatGPT a kérdéseire értelmetlen „spanglish” nyelven, vagyis az angol szövegbe spanyol szavakat keverve, zagyva mondatokkal válaszolt.

Egy másik felhasználó megkérdezte a ChatGPT-t a matracok közötti eltérésekről a különböző ázsiai országokban. Az algoritmus egyszerűen nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal.

A Redditen megjelent egy másik beszámoló, amelyben a kérdező arra panaszkodik, hogy a GPT-4 „átment hallucinációs módba”, és ilyen durva helyzetet „a GPT-3 korai napjai óta” nem láttak - írta a Business Insider.

Az Independent arról is beszámolt, hogy szintén a Redditen valaki kiposztolta: a bakeliten hallgatható jazzalbumokkal kapcsolatban a jól kezdődő válasz végül a „Boldog hallgatást!” kívánság ismétlésévé váltott át. A felhasználó szerint a ChatGPT „hülyeségeket beszélt”.

Az OpenAI elismerte a problémát, először azt közölve, hogy „kivizsgálja a ChatGPT váratlan válaszairól szóló jelentéseket”. Nyolc órával később már arról értesítették a felhasználókat, hogy kijavították a hibát, ami a közlés szerint a felhasználói élmény optimalizálását célzó változtatásaik közben keletkezett.

A nagy nyelvi modellek (large language model - LLM, amilyen a ChatGPT is) tanításakor a szövegeket nem szavakra, hanem a szavaknál kisebb tokenekre bontják fel, a modell pedig a működése során folyamatosan megpróbálja megjósolni a következő tokent, így épül fel az általa adott válasz. Vagyis ha valaki beírja, hogy szépen süt... akkor az algoritmus a valószínűség alapján úgy fejezi be a mondatot, hogy ...a nap.

Ebben a valószínűségi, kiválasztási rendszerben történt zavar az OpenAI magyarázata szerint, ezért adott a CHATGPT értelmetlen szósorozatokat válaszként.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×