eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
chatgpt
Nyitókép: Pixabay

Eszét vesztette a ChatGPT - kiderült, miért

Törhették a fejüket az OpenAI chatbotjának azon felhasználói, akiknek kedden rengeteg halandzsával, értelmetlen vagy szokatlan mondatokkal válaszolt a kérdéseire.

Érdekes bejegyzések jelentek meg kedden különböző közösségimédia-felületeken. Sean McGuire, a Gensler globális építészeti cég vezetője például arról osztott meg képernyőképeket az X-en, hogy a ChatGPT a kérdéseire értelmetlen „spanglish” nyelven, vagyis az angol szövegbe spanyol szavakat keverve, zagyva mondatokkal válaszolt.

Egy másik felhasználó megkérdezte a ChatGPT-t a matracok közötti eltérésekről a különböző ázsiai országokban. Az algoritmus egyszerűen nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal.

A Redditen megjelent egy másik beszámoló, amelyben a kérdező arra panaszkodik, hogy a GPT-4 „átment hallucinációs módba”, és ilyen durva helyzetet „a GPT-3 korai napjai óta” nem láttak - írta a Business Insider.

Az Independent arról is beszámolt, hogy szintén a Redditen valaki kiposztolta: a bakeliten hallgatható jazzalbumokkal kapcsolatban a jól kezdődő válasz végül a „Boldog hallgatást!” kívánság ismétlésévé váltott át. A felhasználó szerint a ChatGPT „hülyeségeket beszélt”.

Az OpenAI elismerte a problémát, először azt közölve, hogy „kivizsgálja a ChatGPT váratlan válaszairól szóló jelentéseket”. Nyolc órával később már arról értesítették a felhasználókat, hogy kijavították a hibát, ami a közlés szerint a felhasználói élmény optimalizálását célzó változtatásaik közben keletkezett.

A nagy nyelvi modellek (large language model - LLM, amilyen a ChatGPT is) tanításakor a szövegeket nem szavakra, hanem a szavaknál kisebb tokenekre bontják fel, a modell pedig a működése során folyamatosan megpróbálja megjósolni a következő tokent, így épül fel az általa adott válasz. Vagyis ha valaki beírja, hogy szépen süt... akkor az algoritmus a valószínűség alapján úgy fejezi be a mondatot, hogy ...a nap.

Ebben a valószínűségi, kiválasztási rendszerben történt zavar az OpenAI magyarázata szerint, ezért adott a CHATGPT értelmetlen szósorozatokat válaszként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×