eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ónos esős, intenzív havazás és extrém hideg – a tél odacsap az országnak – videó

Az előrejelzések alapján sarkvidéki levegő tör be hazánkba, melynek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Igazi, hamisítatlan tél van.

A közlekedők gyakorlatilag valamennyi megyében találkozhatnak valamilyen "kapcsolódó" időjárási jelenséggel, sőt egyes megyék bizonyos járásaira több okból is

magas, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzések alapján a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre.

A legfrissebb érvényben lévő figyelmeztetések alapján elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható nagyobb mennyiségű havazás.

Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye kivételével valamennyi megyében legalább 70 km/órás széllökések várhatóak. Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár 90 km/óra vagy a feletti viharos szél is jöhet a frontokkal együtt.

Ahol egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is várhatóak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével ilyen jelenség bármelyik megyében kialakulhat. Mivel a legerősebb széllökések Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóak, ezért ezekre a térségekre már narancssárga riasztás van érvényben.

Mindent összefoglalva a közlekedőknek az ország észak-keleti részein, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a hófúvásokban leginkább érintett területeken kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Sőt, a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is

fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán.

Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb–nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt

a Sajó is árad, így több útszakaszon is teljes útzár van érvényben.

Hogy hol, milyen közúti nehézség van, arról az autósoknak az Útinform.hu portálon kell tájékozódniuk.

Ami a munkákat nehezíti, hogy az intenzív csapadék le tudja mosni az utakról a kiszórt síkosságmentesítőt, illetve a szél visszafújja a havat az utakra. Ezért a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, valamennyi humán- és gépi erőforrásának bevonásával, 3300 fővel, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, 0–24 órában a szükséges beavatkozásokat.

Extrém hideg, fehérbe borult tájak

A fentieken túl az Országos Meteorológiai Szolgálat arra is figyelmeztet, hogy a hóval borított, szélcsendes, felhőmentes északkeleti tájakon napnyugatát követően gyorsan zuhanásnak indul a hőmérséklet, kemény fagyokra (mínusz 15 Celsius alatti hőmérsékletekre) kell számítani.

Az Időkép.hu folyamatos tudósításában pedig arról számolt be, hogy országszerte több település is kifehéredett csütörtök reggelre. 4-5 centi hó hullott Edelényben, havazott Egerben, Salgótarjánban és a fővárosban, de Miskolc sem „úszta meg szárazon”:

A Nagy Hideg-hegyen este 9 óra óta már csaknem 15 fokot hűlt a hőmérséklet, de Szerencs környékéről 50-80 centis hófalat jelentettek a közlekedők, a csóri templom tornyát pedig megroppantotta az erős szél, a katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki a helyszínre - tudósít az Időkép.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×