INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 22. vasárnap
Móric

időjárás

hőmérséklet

északi sarkkör

Kamp-Lintfort, 2018. július 27. 39 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála egy almafa mellett az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban 2018. július 27-én. A német meteorológiai szolgálat, a DWD hőségriadót rendelt el az ország nagy részében. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Időjárási csavar: melegebb van az északi sarkkörnél mint Olaszországban

Infostart

A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 15-21 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mi történt? Feje tetejére állt a világ? Igen, és ez tulajdonképpen normális.

Nagy hőmérsékleti különbségek jellemzik Magyarország, és Európa időjárását is ezekben a napokban.

Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami megdöbbentőbb:

az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott hétfőna hőmérő, pedigz állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál.

A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén is elég szembetűnőek a különbségek: Közép-Európában van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest - írta az Időkép.

Miért történik mindez?

A választ a kontinens felett uralkokdó áramlási viszonyok adják meg. Jelenleg ugyanis meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő.

Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut.

Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg.

Magyarország éppen a frontvonalon helyezkedik el. Nyugaton viharos széllel áramlik be a hidegebb levegő, keleten azonban napos, meleg idő jellemző. A hőmérséklet-különbség egy-két helyen a 20 fokot is eléri.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018