eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi lesz a vesedonorokkal?

Egyre több amerikai adományozza az egyik veséjét rokonának, barátjának vagy akár ismeretlen embernek. Egy kezdeményezés most azt kívánja biztosítani, hogy több figyelem forduljon az ő későbbi egészségükre.

A transzplantációs központok jelenleg nem követik nyomon a vesedonorok további sorsát, így a beavatkozás esetleges hosszú távú következményeiről sem értesülnek.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a szervek megosztására alakult amerikai hálózat, az UNOS most nyilvánosságra hozott ajánlásaival. Egyebek közt arra tesznek javaslatot, hogy a vesedonorok egészségi állapotát, a műtétet követő két évig kövessék nyomon, és érdeklődjenek az adományozók szociális helyzetéről is. Különösen fontosnak tartják, hogy az adományozók megmaradt veséjének állapotát ellenőrizzék, és figyeljenek arra is, hogy okoz-e nehézséget a későbbiekben a donornak egészség- vagy életbiztosítást kötni.

2009-es tanulmányukban a Minnesotai Egyetem kutatói úgy találták, hogy átlagosan nem rövidült meg az élettartama annak a 3700 donornak, akik négy évtizeddel korábban adományozták oda egyik veséjüket.

Az elmúlt két évtizedben azonban ugrásszerűen emelkedett az Egyesült Államokban az élődonoros vesetranszplantációk száma, mára már 109 ezer embernek távolították el egyik veséjét, és ültették át egy rászoruló páciensbe. A vesedonoroknál életük hátralévő részében ugyanúgy kialakulhat magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek károsíthatják megmaradt veséjüket, mint bárki másnál.

Jelenleg meghaladja a 90 ezret a vesetranszplantációra szoruló emberek száma az Egyesült Államok várólistáján, miközben évente kevesebb mint 17 ezer átültetést hajtanak végre, melyeknek több mint harmada (6 ezer fölött) élődonoros műtét.

Egy sebészi beavatkozás mindig hordoz magában kockázatot, ám szerencsére a donorok halála igen ritka, 2000 óta összesen 13 adományozó halt meg a műtétet követő 30 napon belül. A műtéti szövődmények - például a vérzés és a vérrögképződés - gyakorisága a donoroknál öt százalék körül van - mondta el Connie Davis, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa, az UNOS élődonor bizottságának vezetője.

Az UNOS felmérése szerint a beavatkozást követő egy év elteltével a transzplantációs központok már elveszítik szem elől a szervadományozók harmadát.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×