eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

A belőtt elefánt és a történelem legbizarrabb kísérletei

Egy hajszál választja csak el a zsenit az őrülttől - jó példa erre Warren Thomas, aki azt hitte, hogy forradalmian új tudományos felfedezés küszöbén áll, amikor LSD-t adott egy elefántnak. Azt mindenesetre elérte, hogy ez lett a legbizarrabb kísérlet, amelyet a tudomány nevében elvégeztek.

"A belőtt elefánt és egyéb bizarr kísérletek" címmel számolt be könyvében a legfurcsább esetekről Alex Boese. "Átnyálaztam a tudományos archívumokat a legbizarrabb kísérletek után kutatva. Olyan kísérleteket kerestem, amelyekkel kapcsolatban az ember felteszi magának a kérdést: atya isten, kinek jutott ez egyáltalán az eszébe" - számolt be a szerző a New Scientist című hetilapnak.

Íme, néhány példa minden idők tíz legbuggyantabb "tudományos kísérletéből"!

1. A belőtt elefánt

Warren Thomas, az Oklahoma City-beli Lincoln Állatpark igazgatójának jutott eszébe 1962-ben az ötlet, hogy adjanak 297 milligramm LSD-t - a "szokásos" emberi adag 300-szorosát - a 14 éves Tuskónak. A kísérlet azt hivatott volna kideríteni, vajon a kábítószerrel előidézhető-e a kangörcs idején tapasztalható agresszivitás az elefántbikánál. Szegény Tusko azonban a szer beadása után egy órával elpusztult.

2. Hogyan lehet felkészülni a kényszerleszállásra?

Az 1960-as években végezték el a következő kísérletet is. Tíz katona vett részt a repülési kiképzésen, amelynek során a pilóta egyszer csak közölte: a motor leállt, megpróbál kényszerleszállást végrehajtani az óceánon.

A katonáknak - akik éppen kezdtek felkészülni arra, hogy hamarosan esetleg meghalnak - ezek után kiosztottak egy formanyomtatványt, amelyet ki kellett tölteniük - s amelyben vállalták, hogy a rokonaik nem fogják beperelni a hadsereget, ha ők nem élnék túl a kényszerleszállást.

Miután végeztek a nyomtatvány kitöltésével, a katonáknak elárulták, hogy egy kísérlet alanyai voltak: azt vizsgálták rajtuk, hogyan hat a kiélezett stressz-helyzet a kognitív funkciókra.

A kísérlet megismétlését egy zsémbes tengerimalac akadályozta meg, amely az egyik egészségügyi zacskón titkos figyelmeztetést hagyott a társainak, hogy ne hagyják átvágni magukat.

3. Frankenstein kutyái

1954-ben Vlagyimir Gyemihov szovjet sebész "készített" egy kétfejű kutyát; egy kifejlett németjuhászra varrta fel egy kölyök fejét, vállát és két mellső lábát. Gyemihov azt remélte, hogy a kölyökfej képes lesz táplálkozni, sőt, a két fej még verekedni is fog egymással.

A szörnyszülött mindössze egy hónapig maradt életben, a szovjet "tudós" azonban a következő 15 év folyamán még 19 kétfejű kutyát "alkotott" meg, és hátborzongató kísérlete bizonyos fokig valóban segített abban, hogy kidolgozzák az emberi szívátültetés módszerét.

5. Az orvos hányást iszik

Stubbins Firth cselédkönyves orvos önmagán akarta bebizonyítani, hogy a sárgaláz nem fertőz. Először a karján ejtett sebbe kente bele egy beteg hányadékát, majd amikor ettől nem lett beteg, még tovább ment: először a szemébe csepegtette, majd porított formában belélegezte a hányadékot, végül pedig meg is itta.

Az orvos makkegészséges maradt, de nem azért, mert a sárgaláz nem fertőző betegség, hanem - mint később kiderült - azért, mert az a vérrel terjed, elsősorban szúnyogcsípés révén.

8. Halott feltámasztása

Robert Cornish, a Kaliforniai Egyetem kutatója az 1930-as években próbált meg újraéleszteni elpusztult állatokat úgy, hogy mérleghintába tette a holttesteket. A foxterrierekbe mellesleg adrenalint és anti-koagulánsokat is fecskendezett.

Néhány állatot valóban sikerült "feltámasztania", de közülük mindegyik megvakult, és súlyos agykárosodást is szenvedett. A kutató ennek ellenére megnyerte kísérleti alanynak az egyik halálra ítélt bűnözőt, az emberkísérletet azonban a kaliforniai hatóságok nem engedélyezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×