INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

jogállamiság

2019.07.10. 21:07

Ursula von der Leyen a jogállamiság ellenőrzéséért és a klímasemlegességért is tenni fog

Az új uniós bizottsági elnökjelölt, jelenlegi német védelmi miniszter, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) képviselőivel folytatott találkozója során ígéretet tett arra, hogy a jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat dolgoz ki. Ursula von der Leyen egyik fő célja pedig az Európai Unió klímasemlegessé válása 2050-re.
2019.04.11. 20:30

Szakítás az Európai Parlament egyik legnagyobb pártcsaládjánál

Megszakította kapcsolatait a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párttal európai Pártcsaládja, az Európai Szocialisták Pártja. A pártszövetség elnöke nyilatkozatában úgy magyarázta döntését: komoly aggályok merültek fel a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatban.
2019.03.17. 18:35

Ismertette tervét Manfred Weber

Kétévenként vizsgáltatná a jogállamiság tagállami érvényesülését egy független testülettel. Megállapításaiknak akár szankciókig fajuló következménye is lenne, és az elképzelés kötődne az uniós támogatások kifizetéséhez. Íme a javasolt eljárásrend.
2019.01.17. 13:28

Jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését

Nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament annak a mechanizmusnak a létrehozását, amelynek keretében bizonyos, például jogállamisági feltételekhez kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.
2018.11.14. 17:10

Uniós mechanizmust sürget az EP a jogállamiság védelmében

Állandó és hatékony európai uniós mechanizmusra van szükség a jogállamiság, a demokrácia védelmében; sajnálatos, hogy az Európai Bizottság a korábbi felszólítások ellenére sem állt még elő javaslattal ennek létrehozására - áll az Európai Parlament (EP) szerdai állásfoglalásában.
2018.06.25. 15:15

Elfogadták a Sargentini-jelentést

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést.
2018.05.03. 19:31

Szijjártó Péter: "ez fikció"

Egyelőre fikciónak kell tekinteni az uniós támogatások jogállamisághoz kötését, a szubjektív kritériumok bevezetése ellentétes lenne az uniós szerződésekkel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, újságíróknak nyilatkozva.
2018.04.26. 14:27

Súlyos magyarországi kockázatról ír a Sargentini-tervezet

Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása - áll a csütörtökön Brüsszelben bemutatott Sargentini-tervezetben. Szijjártó Péter szerint minősített hazugságok gyűjteménye a tervezet, és szerinte várhatóan a jövőben is fenn fog maradni a vita a magyar kormány és a LIBE között.
2018.02.25. 12:46

Kibékülhet Brüsszel a lengyelekkel

Márciusig megállapodhat a lengyel kormány és a brüsszeli Európai Bizottság a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vita lezárásáról - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
2018.01.12. 19:40

Elemzés Magyarországról és Lengyelországról

Miért fordul el Magyarország és Lengyelország az alkotmányos demokráciától? – ezzel a címmel közölt írást az Independent című brit lap egy angliai magyar professzor tollából.
2017.02.27. 21:12

Trócsányi az EP-ben: partnerként tekintünk a civilekre

A felszólalók többsége bírálta Magyarországot az alapvető jogok korlátozása miatt Trócsányi László igazságügyi miniszter meghallgatásán az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülésén.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018