INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

jogállamiság

2020.11.25. 21:42

Jogállamisági vétó: a lengyel kormányfő nemet mondott az EB-elnök javaslatára is

Elutasította Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdai javaslatát arról, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék. A szenátus egy más témájú határozatot fogadott el az ügyben.
2020.11.25. 14:26

Manfred Weber: a vétó felelőtlen, az Európai Parlament nem enged

A jogállamiság elvével kapcsolatos politikai feltételrendszer elleni fellépés veszélybe sodorhatja az Európai Unió hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap életbelépését – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén.
2020.11.20. 16:47

Navracsics Tibor a jogállamisági vétóról: van még hely a kompromisszumra

Magyarország és Lengyelország azért vétózta meg az uniós költségvetési javaslatot, mert elfogadhatatlannak tartja a szerintük egyre inkább politikai jellegű európai integrációt – vélekedett az InfoRádiónak Navracsics Tibor. A volt uniós biztos szerint a vétózó tagállamok forrás nélkül maradhatnak, ha a többi tagállam kormányközi megállapodással elindítja a gazdasági újjáépítési csomagot.
2020.11.18. 21:41

Az EP köti az ebet a karóhoz: "a megállapodások véglegesek"

Mind az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretét, mind pedig a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezárt megállapodások, semmiképpen sem nyithatók meg újra - jelentette ki az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete közleményében szerdán. Varsó közölte: szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést. Novák Katalin: Donald Tusk 2018-ban kockázatosnak tartotta jogállamisághoz kötni az uniós pénzek kifizetését. Az Európai Néppárt is megvitatta a kérdést.
2020.11.17. 21:20

Jogállamisági vita: sem az EU, sem a lengyel, sem a magyar álláspont nem mozdul

Továbbra is Magyarország és Lengyelország ellenállása miatt áll a hétéves keretköltségvetés és a koronavírus-járvány miatt létrehozadó 750 milliárd eurós csomag elfogadása. Az Általános Ügyek Tanácsának kedd esti fórumán Varga Judit mellett lengyel hivatali kollégája is azt hangoztatta: akkor van megállapodás, ha mindenről megszületik az egyezség. A költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos garanciákat ígért Varsónak és Budapestnek.
2020.11.17. 09:44

Varga Judit: minden a német elnökség kezében van

A jogállamiságot a jogállam megsértésével akarják védeni – mondta az igazságügyi miniszter az uniós források jogállamisági feltételekhez kötéséről az InfoRádiónak. Varga Judit szerint a magyar kormánynak nem volt más választása, mint megvétózni az uniós költségvetést.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018