eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Mariusz Kaminski volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Donald Tusk baloldali kormányfőt és kabinetét december 13-án iktatták be.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kompromittálódott az Európai Bizottság a volt lengyel külügyminiszter szerint

Az Európai Bizottság az előző lengyel kormányt bíráló, 2023 júliusában közzétett jogállamisági jelentésben Pablo González néven szereplő, utólag orosz kémnek bizonyult újságíró lengyelországi letartóztatására is hivatkozott - írta meg szombat este Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter az X-en.

"Az Európai Bizottság (EB) kompromittálódott, megtámadva a jogállamisági jelentésében Lengyelországot!" - írta Kaminski, aki jelenleg a fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője.

Felidézte: az EB a jelentésben a sajtószabadság és a médiapluralizmus hiánya miatt vádolta meg Lengyelországot, arra hivatkozva, hogy 2022-ben a kelet-lengyelországi Rzeszów városában letartóztatták Pablo González "független újságírót".

"Nemrégen, a hideg háború befejezése óta a legnagyobb fogolycsere után éppen őt várta Oroszországban és hősnek kiáltotta ki Putyin" - utalt Kaminski az augusztus 1-én Ankarában végrehajtott nyugati-orosz fogolycserére, amely keretében Lengyelország elengedte vizsgálati fogságából a korábban Pablo González néven szereplő Pavel Rubcovot, az orosz katonai hírszerzés (GRU) tisztjét.

Az EB a 2023 júliusában közzétett jogállamisági jelentése Lengyelországról szóló fejezetében elsősorban González esetével példázta azt a kifogást, hogy Lengyelországban az újságírók "továbbra is nehézségekbe ütköznek munkájuk végzése során".

Kaminski a bejegyzéséhez az EB-nek címzett levele másolatát is csatolta, amelyben leszögezi: a bizottság a PiS vezette előző kormányt "alaptalanul támadva, az EB-hez közelálló körök által sugallt valótlan információkra támaszkodott, ahelyett, hogy megbízzon a lengyel állam intézményeiben".

Az EP-képviselő három kérdésre kér választ az EB-től. Az kérdezi, a bizottság "milyen következtetéseket von le a kompromittálásából", továbbá az EB mikor kér az ügyben bocsánatot Lengyelországtól, visszavonva "hazug jelentését". A harmadik kérdésben Kaminski arról kér tájékoztatást, milyen szervezetek és személyek álltak "az EB jelentésében észlelhető orosz narratíva terjesztése mögött".

A Lengyelországról szóló 2023-as jogállamisági jelentésben az EB a média helyzete mellett a bíróságok kérdésköre miatt marasztalta el az előző varsói kormányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

Tekintsük át, mi történt két jegybankkal kapcsolatban a múlt héten. Mindkét központi bank nagy múltra tekint vissza, a saját országán messze túlmutató befolyással rendelkezik, és mindkettő kénytelen volt kényes döntéseket hozni, amelyek célja az infláció további csökkentése oly módon, hogy közben ne okozzanak túl nagy károkat a növekedés és a munkaerőpiac szempontjából. Végül az történt, hogy a két intézmény 24 órán belül két nagyon eltérő megközelítésre jutott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×