INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

agrárium

2020.05.21. 08:29

Fontos változások a kedvelt magyar élelmiszernél

Több mint ötödével nő a szántóföldi burgonya vetésterülete az idén a tavalyihoz képest, a hosszabb távú bővüléshez - az önellátás eléréséhez - viszont korszerűbb öntözéses technológia alkalmazására lenne szükség - írja a Világgazdaság.
2020.04.22. 17:48

Nagy István: a cél, hogy a járvány után már aratni lehessen

A kormány gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási akcióterve komolyan érinti az agráriumot és azon belül például a kertészeti ágazatban dolgozókat - mondta a kormányszóvivő szerdán, a Facebookon közzétett felvételen, amelyen megszólalt az agrárminiszter is.
2020.04.20. 21:35

Fontos hírt kaptak a gazdák az öntözésről

Kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését a Belügyminisztériumnál az agrártárca. Az intézkedés értelmében nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.
2019.11.27. 21:20

Traktorokkal, autókkal és gyalogosan bénították le Párizst a tüntetők

Több száz francia gazda traktorokkal torlaszolta el szerdán a Párizs körüli körgyűrűt, miközben a belvárosban gyalogosan tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak és a túlszabályozottság ellen. A megmozdulással elsősorban a társadalom figyelmét akarták felhívni az agráriumban élők megélhetési gondjaira.
2019.10.03. 08:12

Fertőzött lehet a gabonatermés jókora része

A gabonatermés ötöde fuzáriumfertőzött lehet – mondta az InfoRádiónak az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán szerint vannak technológiák a gomba által megbetegített és az egészséges szemek szétválasztására, illetve keveredésmentes tárolására, de ezeket sokan nem ismerik, ezért képzésre van szükség az ágazatban.
2019.09.16. 14:59

Jönnek a talajmenti fagyok, ilyen károkat okozhatnak

A kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2019.07.30. 06:02

Nem átmeneti lesz a sertéshús drágulása

A következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára a gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis miatt – közölte Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, hozzátéve: a betegség miatt a magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.
2019.06.30. 12:20

Várakozáson felüli eredményt hozhat az aratás

Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé "jó reménységgel nézünk" - mondta Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin.
2019.06.21. 19:26

Szinte naponta használni kell a jégkármérséklő-rendszert

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére.
2019.06.21. 05:46

Van félsz a magyar dinnyetermelőkben

Már megjelent a magyar sárgadinnye a piacokon, sőt, a görögdinnye is, igaz az még nem a szabadföldi. Jelenleg a szaküzletekben, nagyobb bevásárló központokban a spanyol, dél-olasz, szezon végi importot árusítják, meglehetősen olcsón. A megyei termelők attól tartanak, nyomot árakkal indul a hazai szezon.
2019.06.16. 08:10

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.
2019.03.25. 21:29

Megszűnik egy kormányzati szervezet

Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kabinet, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik.
2018.05.01. 11:14

Nagy változás lépett életbe, milliárdokat lehet megtakarítani

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója az M1-en.
2018.01.18. 09:45

Tízmilliárdokat spórolhat az egyedi rendszer

Tavaly több jogszabályt is véleményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, idén tavasszal pedig működésképes lesz az országos jégkár-elhárítási rendszer.
2017.11.15. 11:27

Közel a csőd, a kormány segítségét kérik

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az október végi vihar során károsult fóliás kiskertészetek segítésére - közölte az agrárkamara.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018