INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

őssejt

2019.10.09. 17:28

Hatalmas áttörés egy idegrendszeri betegség kezelésében

Őssejt transzplantációval sikerült amerikai kutatóknak visszafordítani a központi idegrendszer egy súlyos autoimmun betegségét, a neuromyelitis opticát (NMOSD), amely a betegek felénél vakságot okoz és elveszítik járóképességüket a kór diagnosztizálása utáni öt évben.
2019.06.28. 18:51

Hamarosan ismét elérhető lesz az egyik legnagyobb magyarországi őssejtbank

Két-három hét múlva helyreáll a szolgáltatás – ezt közölték az InfoRádióval a cég svájci ügyfélszolgálatán. Az Index írta meg, hogy a CryoSave nevű cég magyar irodáját hiába hívják az ügyfelek, a telefont kikapcsolták, a telephelyről is eltűntek a kollégák. A svájci ügyfélszolgálat szerint csak meghibásodás miatt nem válaszolnak a megkeresésekre, a mintákat pedig továbbra is Magyarországon tárolják. A cég által küldött levél szerint azonban az őssejteket Belgiumban és Genfben dolgozzák fel.
2019.06.09. 12:09

Visszaépülhet a károsodott szívizom

Különleges, őssejteket tartalmazó tapasszal gyógyítanák az infarktusban károsodott szivet. Az eszköz a brit kardiovaszkuláris társaság konferenciáján mutatták be. Az eddigi nyulakon elvégzett kísérlet szerint a tapasz képes visszaépíteni az elhalt szívizmot, ám alkalmazásához humán kísérletek is szükségesek.
2019.01.17. 05:35

Nagy áttörés a szklerózis multiplex kezelésében

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében - adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.
2018.05.12. 19:00

Mesterséges embrió ivarsejtek nélkül - új felfedezés a meddőség gyógyítására

Hímivarsejt és petesejt nélkül, őssejtekből állítottak elő holland tudósok egér embriót. Az embrionális fejlődés kezdeti szakaszát vizsgálva több eddig ismeretlen folyamatra fény derült, így az emberi meddőség gyógyításában is áttörést hozhat a sikeres kísérlet. A Nature folyóiratban közzétett kutatás részleteiről Szalai Csaba, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézetének igazgatóhelyettese beszélt.
2018.05.03. 11:37

Mesterséges embriókat hoztak létre

Mesterséges embriókat hoztak létre laboratóriumban hímivarsejt és petesejt helyett egerek őssejtjeinek felhasználásával holland tudósok.
2017.03.14. 19:12

Őssejtekkel befoltozott szívizom – a jövő, ami már jelen van

Ma már a felnőtt őssejteket is képes a tudomány visszaprogramozni olyan mindentudó őssejtekké, amelyből azután valamennyi szervünk és szövetünk sejtje létrehozható. Ez hatalmas lehetőségeket nyit a gyógyításban. Vannak például jelenleg olyan kísérletek, amelyekben az őssejtekkel befoltozzák a sérült szívizomszövetet. A remények szerint ezek a módszerek néhány év múlva bevonulnak az orvosi gyakorlatba – mondta az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorában Sarkadi Balázzsal a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének professzora.
2016.12.21. 19:19

Megfiatalítják az idős emberek csontjait

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat - állítják brit kutatók, akik szerint felfedezésük segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.
2016.05.31. 14:19

Új eljárás lesz őssejt-ügyben

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében indult büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla kedden, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018