eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept
Nyitókép: Getty Images

Reménysugár a Crohn-betegeknek – Magyarországon is

Őssejtekkel segítik a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, a Crohn-betegség gyógyulását a Semmelweis Egyetemen.

Az intézmény közleményében azt írta, a Crohn-betegség életminőséget leginkább rontó tünete a végbél melletti sipoly. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja az új eljárás, miszerint őssejtekkel gyógyítják a betegséget.

Az egyetemen ősszel végzett első ilyen beavatkozásról szóló közlemény szerint speciális őssejteket juttatnak az érintett területre a sipolyzáró műtét közben. A sejteket injekcióval juttatják be a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé. Ezek az őssejtek – környezetükhöz alkalmazkodva – olyan sejttípussá alakulnak, amilyen szövetbe kerülnek, ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulva járulnak hozzá a sipolynyílás bezárásához – ismertették.

Mint azt Ferreira Gábor, a klinika sebész szakorvosa hangsúlyozta: az új módszer a műtéti folyamatot is egyszerűsíti, emellett csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét, amely esetükben alacsonyabb, mint azoknál, akiknél egyéb okból alakul ki sipoly.

Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a harmadik magyarországi centrum, ahol elérhetővé vált ez a beavatkozás a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő (NEAK) egyedi méltányossági támogatásával. A terápiához minden európai centrum számára egy spanyolországi cég biztosítja a zsírszövetből nyert őssejteket, amelyeket 24 órán belül kell felhasználni.

Magyarországon nagyjából húszezer Crohn-beteg él, az esetek többségében 20-40 éves korban alakul ki a kórkép.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×