eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Már a harmadik HIV-fertőzöttet gyógyítja meg ugyanaz a terápia

A német fertőzött leukémiája miatt kapott őssejtterápiát, amelynek meglepő "mellékhatása" volt.

Az 53 éves férfi a harmadik, aki az őssejtterápiát követően felgyógyul: összességében az ötödik ember a világon, akinél ez bekövetkezik – írja a Sky News. A német beteg négy éve nem szed már antiretrovirális szereket, ennek ellenére nem esett vissza.

A másik két őssejtbeültetésnek köszönhetően meggyógyult beteghez hasonlóan a düsseldorfi férfi is egy vérbetegség kezelésére kapta a terápiát. Az ő esetében ez a HIV-fertőzés mellett kialakult leukémia volt. Az őssejtbeültetés óta tíz év telt el, a férfi négy éve nem szed gyógyszereket, és jó egészségnek örvend.

"Még mindig nagyon jól emlékszem a háziorvosom mondatára: ne aggódjon, együtt fogjuk megtapasztalni, hogy a HIV gyógyítható'" – mondta a férfi, aki akkoriban nem hitte el ezt, ma viszont már büszke arra a nemzetközi orvoscsoportra, amely nem egy, hanem két komoly betegségből gyógyította ki őt.

"Idén Valentin-napon ünnepeltem a csontvelő-átültetésem 10. évfordulóját. A csontvelődonorom díszvendégként volt jelen" – tette hozzá.

A férfi esetéből készített tanulmány a legalaposabb, valamint leghosszabb időn át tartó, őssejtbeültetést követően végzett kutatás. Az őssejtterápia hatására a beteg sejtek elpusztulnak, ezeket vérből vagy csontvelőből eltávolított egészséges vérsejtekkel helyettesítik.

A magas kockázat miatt csak életveszélyes állapotok kezelésére végzik el.

A düsseldorfi betegnél hat hónappal a HIV-terápia megkezdése után diagnosztizáltak akut myeloid leukémiát, 2013-ban pedig őssejt-transzplantációt hajtottak végre rajta. Az orvosok folyamatos kontrollja mellett 2018-ban fejezte be a vírusellenes HIV-terápiát, amely addig biztosította az esetleges HIV-maradványok kordában tartását.

"Intenzív kutatásaink eredményeinek köszönhetően megerősíthetjük, hogy lehetséges a HIV szaporodásának tartós megakadályozása két kulcsfontosságú módszer kombinálásával. Az egyik a vírustartalék nagymértékű kimerítése a hosszú életű immunsejtekben, a másik pedig a HIV-rezisztencia átvitele a donor immunrendszeréből a recipiensbe, ami biztosítja, hogy a vírusnak ne legyen esélye az újbóli terjedésre. Most további kutatásokra van szükség annak feltárására, hogy mindez hogyan valósítható meg az általunk leírt szűk keretfeltételeken kívül" – nyilatkozott a nemzetközi orvoscsoport képviseletében Bjorn-Erik Ole Jensen.

A másik két, őssejtnek köszönhetően HIV-ből felgyógyult férfi esetében Londonban, illetve Berlinben végezték a beültetést. A londoni beültetést egy kaliforniai férfin végezték el, aki 1988 tudta, hogy fertőzött, majd vérrák alakult ki nála. Timothy Ray Brown, az első ember, akinél a beültetésnek ilyen hatása volt, 2007-ben kapott őssejtterápiát, de 2020-ban elhunyt rákban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×