eur:
391.03
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Súlyos vádat emeltek az M5-öson rendőrökre lövöldöző embercsempész ellen

A Fővárosi Főügyészség után a nyomozó ügyészség is vádat emelt az M5-ös autópályán rendőrökkel szemben fegyvert használó külföldi embercsempészekkel szemben - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat három iraki férfi ellen a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon – tartalmazza a közlemény.

A többszörösen minősített embercsempészés bűntette miatt a Fővárosi Főügyészség 2023. július 24-én már vádat emelt az elkövetők és három társuk ellen a Fővárosi Törvényszéken – emlékeztettek.

Felidézték: a három közül két vádlott – egy jól szervezett bűnszervezet tagjaiként – 2022. november 14-én reggel az M5-s autópályán Budapest felé haladt egy kisteherautóval, aminek rakterében 21 szír állampolgárságú illegális határátlépőt szállítottak.

A sztrádán a rendőrök ellenőrizni akarták a járművet, ám a jármű vezetője figyelmen kívül hagyta a megállásra utasító jelzéseket, majd többször nagy sebességgel irányjelzés nélkül sávot váltott, hosszasan a leálló sávban közlekedett és a járművét szándékosan az egyik szolgálati autó közvetlen közelébe kormányozta, veszélyeztetve a rendőrök életét és testi épségét.

A menekülés során a furgon jobb első ülésén utazó férfi az ablakon kihajolva

egy gáz-riasztó fegyverrel háromszor a levegőbe lőtt, majd öt célzott lövést adott le a rendőrautók irányába és négy üvegpalackot is feléjük dobott.

Budapestre érve az elkövetők a megengedett sebességet túllépve, a záróvonalon áthajtva a leállósávban és a buszsávban haladtak tovább, majd amikor a forgalmi viszonyok miatt kénytelenek voltak megállni, kiszálltak a járműből és a szalagkorláton átugorva elfutottak. Eközben egyikük célzott lövéseket adott le az őket gyalogosan üldöző rendőrök felé – ismertették.

A harmadik vádlott egy társával úgynevezett előfutóként haladt autójával a furgon előtt, és a fegyvert is ő helyezte el a másik járműben azért, hogy társai az esetleges rendőri intézkedést erőszakkal vagy fenyegetéssel megakadályozzák – fűzték hozzá.

A nyomozó ügyészség a vádiratban a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást, a sofőrrel szemben továbbá járművezetéstől eltiltást indítványozott, valamint azt, hogy a bíróság egyesítse a vádlottak ellen indult büntetőeljárásokat – olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 19:41
×
×
×
×