Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jegybankelnököt őrizetbe vették egy lopással összefüggésben Albániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Albán Központi Bank igazgatótanácsa Ardian Fullani jegybankelnök leváltását javasolta vasárnap a tiranai parlamentnek, miután Fullanit őrizetbe vették egy nagyértékű banki lopással összefüggésben.

A testület egyúttal Elizabeta Gjonit, a bankelnök eddigi első helyettesét javasolta megbízni a balkáni ország központi bankjának vezetésével - jelentette az ATA albán hírügynökség.

Fullanit pénteken vették őrizetbe hivatali visszaélés vádjával, amiért a pénzintézet egyik alkalmazottja négy év alatt 713 millió leket (több mint másfél milliárd forint) emelhetett el a jegybank páncélterméből. Mint kiderült, az elkövető a Svájcban nyomtatott új albán bankjegyeket régi könyvekkel helyettesítette, mikor azokat leszállították a pénzintézethez.

Fullanit a bank főellenőrével, Elivar Golemival együtt vették őrizetbe. Utóbbi már a tizenkilencedik ember, aki ellen eljárás indult az ügyben. A tiranai fővárosi bíróság úgy döntött, hogy Fullaninak az ügy tárgyalásáig börtönben kell maradnia.

Az ügyészség közlése szerint megfelelő személyzet és szabályozás hiányában Fullani nem volt képes betömni a kincstár ellenőrzésének hiányosságait, s ez tette lehetővé a lopást. Ha a bíróság bűnösnek találja őt, akár hét évig terjedő börtönre ítélhetik.

Az albán jegybank a vizsgálatokban való teljes együttműködést, átláthatóságot és szakmaiságot ígért a parlamentnek és az igazságügyi szerveknek a felelősök azonosításában.

Fullani ügyvédje, Maksim Haxhia ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy védence "teljeséggel ártatlannak" tartja magát a terhére rótt cselekményekben. Szavai szerint "veszélyes precedensről" van szó, az pedig egyenesen "nevetséges", hogy Fullaninak a börtönben kell kivárnia ügyének tárgyalását.

"Egy intézmény vezetője nem vonható felelősségre egy olyan bűncselekményért, amelyet valaki más követett el, ráadásul be is ismerte tettét" - mondta Haxhia. Az ügyvéd úgy vélekedett, hogy ez az eljárás minden mást nagyon világossá tesz. Szerinte "nem találtak egyszerűbb módot Fullani eltávolításához".

Edi Rama miniszterelnök és Bujar Nishani elnök vasárnap személyes konzultációt folytattak az ügyről, és a híradások szerint megvitatták, mennyire fontos garantálni az Albán Központi Banknál megkezdett reformok folytatását. Rama és Nishani egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni a jegybank függetlenségét és a szakmai normák tiszteletben tartását az intézményben.