Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Párizsi kokainfogás - Venezuelában őrizetbe vettek három katonatisztet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vettek Venezuelában három katonatisztet a párizsi Roissy repülőtéren lefoglalt hatalmas mennyiségű kokainnal összefüggésben - közölte a dél-amerikai ország ügyészsége vasárnap.

A nemzeti gárda egyik főhadnagyát, főtörzsőrmesterét és őrmesterét vették őrizetbe a hatóságok.

A francia rendőrség 1,3 tonna kokaint foglalt le vasárnap a Roissy repülőtéren: a kábítószer az Air France légitársaság egyik menetrendszerinti járatán 31 olyan bőröndben elrejtve érkezett Caracasból, amelyek egyik utashoz sem tartoztak. Ekkora mennyiségű keménydrogot Franciaországban még soha nem találtak. A lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke 50 millió euró (15 milliárd forint), de részletekben mintegy 200 millió euróért (60 milliárd forintért) adható tovább. Az ügyben Franciaországban hat embert vett őrizetbe a rendőrség.

A kábítószerrel teli bőröndöket Caracasban rakták fel az Air France Párizsba tartó járatára. A csomagokon fiktív nevek szerepeltek, a szállítmányt már várták a francia rendőrök. Vagyis a rekordfogás nem a vámvizsgálatnak, hanem a több hete tartó nyomozásnak köszönhető.

Venezuela az ENSZ besorolása szerint nem számít kábítószer-termelő országnak, de a csempészek egyre gyakrabban használják kiindulási pontnak a más dél-amerikai országokban, Peruban vagy Bolíviában előállított drogok Európába juttatásához. Hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 45 tonna kábítószert foglaltak le Venezuelában.