eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Az alma valóban csodaszer? Amit tudni kell róla (x)

Az alma nem csak gyönyörű megjelenésével és zamatával kápráztat el, de a gyümölcs belsejében rejlő tápanyagok széles skálájával is a javunkat szolgálja.

Számtalan ásványi anyagot és vitamint található benne, köztük C-vitamin, K-vitamin, valamint különböző B-vitaminok. Az almában található rostok mennyisége is jelentős, amelyek szerepet játszanak a belek egészségének megőrzésében. Az alma nem tartalmaz koleszterint és alacsony a nátriumtartalma, ami különösen fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.

Továbbá az almában található antioxidáns vegyületek, például a kvercetin és az epikatekin, szintén kiemelkedő értékkel bírnak. Ezek a vegyületek segítik a sejtek védelmét a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek a betegségek és az öregedés kiindulópontjai lehetnek. Az alma rendszeres fogyasztása tehát erősíti a szervezet védekezőképességét. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alma összetétele változhat a fajtájától, termesztési körülményeitől és érési állapotától függően. Az alma fogyasztásával szembeni elvárásoknak megfelelően érdemes odafigyelni ezekre a tényezőkre.

Az alma szerepe a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

Az alma segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Egyrészt a magas rosttartalma révén az alma javítja a vér koleszterinszintjét. A kutatások kimutatták, hogy a rostok hozzájárulnak a LDL-koleszterin (a "rossz" koleszterin) csökkentéséhez, ami kedvező hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. Másrészt az alma antioxidánsai, például a flavonoidok és a polifenolok, szintén szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében. Ezek a vegyületek hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez és az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez, ami segít megelőzni az érelmeszesedést. Emellett az alma magas káliumtartalma is fontos szerepet játszik a szív egészségében, mivel a kálium segít szabályozni a vérnyomást. Ezenkívül a kálium elősegíti az idegek és izmok megfelelő működését, így közvetett módon hozzájárul a szív egészséges működéséhez.

Az alma szerepe az emésztőrendszer egészségében

Az alma nem csak azért jó az emésztésnek, mert magas a rosttartalma. Az alma tartalmaz egy olyan egyedi rostot, a pektint, amely elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását. A bélflóra egészségének fenntartása nélkülözhetetlen az emésztőrendszer optimális működéséhez. Ezenkívül az alma pektinje segíthet a székrekedés megelőzésében is. A pektin olyan vízben oldódó rost, amely képes megkötni a vizet a belekben, ezáltal megkönnyíti a széklet továbbhaladását a bélrendszeren. Az alma pektinje ráadásul prebiotikus hatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy táplálékul szolgál a bélben élő jó baktériumok számára. A prebiotikumok elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását, ami hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához.

Az alma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a gyomorfekély megelőzéséhez is. Az alma kvercetinje ugyanis gátolhatja a Helicobacter pylori nevű baktérium szaporodását, amely a gyomorfekély egyik fő okozója.

Az alma hatása a csontokra és az izmokra

Az alma nagyszerű forrása a kalciumnak és a magnéziumnak is, amelyek nélkülözhetetlenek a csontok egészségéhez. A kalcium a csontok fő alkotóeleme, míg a magnézium szerepet játszik a kalcium beépülésében a csontokba. Ezenfelül az almában található C-vitamin is elősegíti a csontok egészségét. A C-vitamin segít a kollagén termelésben, ami a csontok, az izmok, a bőr és az ízületek alapvető alkotóeleme. A káliumtartalma pedig segíthet megelőzni az izomgyengülést és a görcsöket. A kálium szerepet játszik az izmok összehúzódásában és a szervezet elektrolitháztartásának szabályozásában is. A flavonoidjai, mint a kvercetin, hozzájárulnak az izmok egészségének fenntartásához is. Kutatások szerint a kvercetin segíthet csökkenteni az izomfájdalmat és gyulladást edzés után.

Az alma szerepe a bőr egészségének fenntartásában

Az alma a szépség megőrzését is szolgálja. A gyümölcs C-vitamint és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bőr egészségének fenntartásához. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelést, ami segít fenntartani a bőr rugalmasságát és feszességét. Az alma antioxidánsai, mint a kvercetin és az epikatekin, segítenek a bőrt védeni a káros szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök a bőr korai öregedésének egyik fő oka, mivel károsítják a bőrsejteket és csökkentik a kollagéntermelést. Az alma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr hidratáltságának megőrzéséhez is. Az alma magas víztartalma miatt hozzájárul a szervezet megfelelő hidratáltságának fenntartásához, ami létfontosságú a bőr egészségének és szépségének megőrzése érdekében. Az alma nemcsak a bőr egészségét segíti, hanem a haj és a körmök egészségét is szolgálja.

Ezért együnk minden nap almát

Az alma egészségügyi előnyei túlmutatnak a konkrét betegségek megelőzésén és kezelésén. Az alma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet általános jólétéhez, az energiaszint növelésétől kezdve a hangulat javításáig. Az alma alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, ami segít a túlevés elkerülésében. Ez pedig hozzájárulhat a testsúly szabályozásához, ami általános egészségügyi előnyökkel jár. A magas antioxidáns tartalma révén támogatja az immunrendszert, és segíthet a betegségek megelőzésében. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek harcolni a káros szabad gyökökkel, és elősegítik a sejtek egészséges működését. A rendszeres fogyasztása javíthatja a mentális egészséget is. Kutatások szerint az alma flavonoidjai, mint a kvercetin, segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami hozzájárulhat a jobb mentális egészséghez.

Az alma rendkívül sokoldalú gyümölcs. Nyersen, sütve, párolva, turmixban, salátában vagy akár almabor formájában is fogyasztható, így könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.

(x)

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×