eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ezt alaposan olvassa el, ha égetni akar az ünnep alatt!

A zöldhulladék-égetés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem azt követően, hogy márciusban országszerte már 543 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A lángok fellobbanása általában zöldhulladék-égetésre vezethető vissza, és már 603 futballpályányi terület égett le a hónapban - tartalmazza a közlemény.

Felhívták a figyelmet arra: ha bárki a kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot pedig kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni - tették hozzá.

Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.

Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot - ismertették.

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, a tüzet soha ne hagyja felügyelet nélkül, legyen a közelben oltóvíz, legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet - javasolták, megjegyezve:

ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni,

és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×