eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hadházy Ákos független képviselő felszólal az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hadházy Ákos esküjéről szólhat a hétfői nap a Parlamentben

Hétfőn ismét plenáris ülést tart az Országgyűlés, amelyen egy majdnem fél éve esedékes képviselői eskütétel lesz az egyik legérdekesebb napirendi pont. Összefoglalónk.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyek során várhatóan szóba kerül az energiaválság és a tanársztrájk.

Határozathozatalok most nem lesznek csak kérdések és azonnali kérdések, azokat követően pedig napirend utáni felszólalások. Ezekkel azonban még nem ér véget a nap, hiszen utolsó utáni programpontként végre

leteheti az esküjét Hadházy Ákos.

Nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában - a független képviselő ezt még áprilisban közvetlenül a megválasztása után mondta. A Zuglóban egyéni mandátumot szerzett politikus az ellenzéki pártokat például az őt támogató Momentumot is próbálta rávenni, hogy kövessék a példáját.

A látszata se maradjon meg annak, hogy esetleg egy dísz ellenzéki szerepet vállalnak el a képviselők

- fogalmazott Hadházy Ákos, aki mostanáig nem gyakorolhatta a képviselői jogait, nem szólalhatott fel az Országgyűlés plenáris ülésén, nem intézhetett kérdést a kormányhoz, nem interpellálhatott, nem terjeszthetett be javaslatokat, nem vehetett részt a bizottsági munkában, nem szavazhatott és nem kapott fizetést.

Erre a helyzetre a jogalkotók sem készültek fel, ezért a parlament igazságügyi bizottságának tagjai megpróbáltak kiutat találni belőle. Vejkey Imre a testület KDNP-s elnökének szavai szerint: "az eskütétel az nem jog a képviselő részéről, hanem kötelezettség. És a kötelezettségeinek eleget kell tenni.

Az igazságügyi bizottság végül elfogadott egy eseti jellegű állásfoglalást, amelyben megállapították, hogy jelenleg egyetlen jogszabály sem határozza meg a képviselők eskütételének legkésőbbi lehetséges időpontját.

Hadházy Ákos szerintük rosszhiszeműen, a választók bizalmával visszaélve járt el,

amikor nem vette fel a munkát.

A testület ezért azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Ausztria Lengyelország Észtország és Litvánia mintájára Magyarországon is fogadjanak el egy törvénymódosítást, amelynek alapján az eskütétel bepótlását a képviselőnek kell kérelmeznie és, ha ezt egy bizonyos ideig nem teszi meg, akkor elveszíti a mandátumát. Az igazságügyi bizottság azt nem mondta meg, hogy mennyi legyen ez a türelmi idő, de emlékeztettek az alaptörvényre, amely szerint, ha egy képviselő egy évig nem vesz részt a parlament munkájában, akkor elbúcsúzhat a mandátumától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×