eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem egységesen emelkedik a lakossági földgáz átlagfogyasztás feletti ára - a nap hírei

Júliusban 13,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarországra, Szlovákiába, és Csehországba. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Júliusban 13,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. Az éves maginfláció 16,7 százalékos volt. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 14 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal nőtt.

Nem egységesen emelkedik a lakossági földgáz átlagfogyasztás feletti ára augusztus és december között. A friss kormányzati tájékoztatás szerint két lépcsőben emelkedik majd az energiahordozó ára: szeptemberig 732,4 forintba került majd egy köbméter, majd a fűtési szezonban, decemberig 752 forint 50 fillér lesz az egységár. A Portfolio felhívja a figyelmet, hogy így az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztóknak júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés, majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik októberre.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint valós adat lehet, hogy országosan már száz benzinkút bezárt. Grád Ottó az InfoRádióban elmondta: számos töltőállomáson van átmeneti üzemanyaghiány, van olyan kút is, ahol egyik üzemanyagtípus sem elérhető. Úgy vélte: a stratégiai készletből felszabadított 184 millió liternyi mennyiség egy havi fogyasztás 40 százalékának felel meg, de a karbantartás ellenére a Mol finomítójából is érkezik üzemanyag. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta: nincs bőség, de a júliusinál nem lesznek rosszabbak a feltételek augusztusban sem. Alapvető probléma a dízel-ellátásban jelentkezik, az országos fogyasztás kétharmada ugyanis gázolaj. A szakember a fogyasztókat önmérsékletre és a spekulatív vásárlások elkerülésére kérte.

1901 óta a legszárazabb hét hónap volt az elmúlt időszak Magyarországon. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A vízgyűjtőkön már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja növelte ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség. Vízkorlátozásra sehol nincs szükség A megnövekedett vízigények a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők.

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és gyorsulnak a biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. Nagy István elmondta: a biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után. A hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé. A törlesztésimoratóriumot 2023 végéig lehet igénybe venni és a gazdálkodók hitelfelmondási moratóriumot is kapnak.

Már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarországra, Szlovákiába, és Csehországba. A Mol megerősítette a leállásról szóló híreket és közölte: bár az olajcégnek több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is. Az orosz Transznyeft közölte: azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló cégnek az orosz bankokat érintő szankciók miatt. A leállásról szóló hír megjelenése után több mint 5 százalékot esett a Mol-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén és gyengül a forint is.

Napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság-vezetéken – fogalmazott a csehországi kőolaj-vezetéket üzemeltető MERO cseh cég közleményében, anélkül, hogy további részleteket közölt volna. A cseh cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, és a prágai kormány jelenleg nem tervezi, hogy a cseh stratégiai kőolaj-tartalékhoz nyúljon - jelentette be a cseh ipari miniszter. A szlovákiai kőolaj-vezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×