eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye.
Nyitókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szlovákia és Csehország sem kap. Az oroszok megerősítették a hírügynökségi értesüléseket. Megszólalt a Mol.

Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat - írta a Reuters alapján a hvg.hu. Ugyanerről számolt be a Bloomberg is, amely szerint már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj ezen a vezetéken Oroszországból.

A források szerint a felfüggesztés oka az, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta, ukrán csővezeték-üzemeltető részére fizetett összeg (tranzitdíj) nem érkezett meg, ugyanis az orosz bankokat is szankciók sújtják, és ezért nem tudtak utalni. Az orosz vállalat azt közölte, hogy folyamatosan keresi a megoldást.

A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt.

Az Index a TASZSZ beszámolója alapján azt írta, hogy a július 22-i kifizetés visszakerült a Transneft számlájára. Szerintük jelenleg az európai bankok már „nem jogosultak önállóan dönteni egy adott művelet végrehajtásának lehetőségéről. Annak megerősítése érdekében, hogy egy ügylet nem tiltott, a nemzeti felhatalmazott állami szerv engedélyét kell beszerezni. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai szabályozók még nem alakítottak ki egységes álláspontot a különböző joghatóságok bankjainak cselekvési algoritmusáról, és nem dolgozták ki az engedélyek kiadásának eljárását”.

A kérdés megoldása érdekében a Transneft kérelmet küldött a felhatalmazott banknak, hogy továbbítsa az információkat az európai szabályozó hatóságnak annak érdekében, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransnafta-val kötött szerződés szerinti elszámolásokra.

A Barátság déli ága tehát leállt, ugyanakkor Fehéroroszországon át Lengyelország és Németország irányába zajlik a szállítás.

Sztanyiszlav Mitrahovics, az orosz kormány Pénzügyi Egyetemének professzora, Nemzeti Energiabiztonsági Alap szakértője az RT-nek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy az uniós megállapodás értelmében a csővezetéken szállított olajat nem kellene érinteniük a szankciónak, mert a vezetékre épült finomítókat nehéz másra átállítani.

A szakértő nem zárta ki, hogy a kérdésben kompromisszum szülessen, mert Európában amúgy is feszült az energiapiaci helyzet.

Mol: lesz elég üzemanyag

Valóban néhány napja nem jön olaj a Barátság vezetéken, de a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - idézte a cég közleményét a hvg.hu. Hozzátették:

folyamatosan dolgozik a cég a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

Mint ismert, az orosz olaj olcsóbb a nyugati Brent típusúnál, e különbözet miatt kell egyébként a Molnak extraprofitadót fizetnie, valamint ez teszi lehetővé a kormány által bevezetett, literenként 480 forintos hatósági ár fenntartását. Igaz, ez utóbbi a Mol százhalombattai finomítójának karbantartása miatt kieső kapacitás okán egy ideje már csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművek számára érhető el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×