eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

A csütörtöki Kormányinfón bejelentett intézkedéseket öntötték végleges formába.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon egy videóval jelentette be, hogy csütörtök este aláírta a Kormányinfón aznap bejelentett újabb nyugdíjemelésről szóló rendeletet - az emelésre azért kellett sort keríteni, mert az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés.

Az infláció - nagy bizonytalanság mellett - a kormány várakozása szerint 8,9 százalék lehet idén. A korábbi várakozáshoz képest eltérés jelentős, ezért 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak július elejétől. Az év első hat hónapjára vonatkozó juttatást egyszerre kapják meg a nyugdíjasok - derült ki a Kormányinfón.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet értelmében

  • a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.

További részletek a rendeletben.

A Portfolio kiszámolta, hogy a mostani emelés a 135 ezer forintos medián nyugdíj esetében 31 600 forintos, a 161 ezer forintos átlag nyugdíj esetében 37 674 forintos egy összegű juttatást jelent. Az év hátrelévő részében a medián nyugdíj havonta 5265 forinttal, az átlag nyugdíj havonta 6279 forinttal nő már biztosan.

Ha az infláció továbbra is emelkedik, akkor ősszel további kompenzációra számíthatnak a nyugdíjasok.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×