INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

magyar közlöny

rendelet

nyugdíjemelés

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Infostart

A csütörtöki Kormányinfón bejelentett intézkedéseket öntötték végleges formába.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon egy videóval jelentette be, hogy csütörtök este aláírta a Kormányinfón aznap bejelentett újabb nyugdíjemelésről szóló rendeletet - az emelésre azért kellett sort keríteni, mert az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés.

Az infláció - nagy bizonytalanság mellett - a kormány várakozása szerint 8,9 százalék lehet idén. A korábbi várakozáshoz képest eltérés jelentős, ezért 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak július elejétől. Az év első hat hónapjára vonatkozó juttatást egyszerre kapják meg a nyugdíjasok - derült ki a Kormányinfón.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet értelmében

  • a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.

További részletek a rendeletben.

A Portfolio kiszámolta, hogy a mostani emelés a 135 ezer forintos medián nyugdíj esetében 31 600 forintos, a 161 ezer forintos átlag nyugdíj esetében 37 674 forintos egy összegű juttatást jelent. Az év hátrelévő részében a medián nyugdíj havonta 5265 forinttal, az átlag nyugdíj havonta 6279 forinttal nő már biztosan.

Ha az infláció továbbra is emelkedik, akkor ősszel további kompenzációra számíthatnak a nyugdíjasok.

Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018