eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet  (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arról is döntöttek, hogy tíz ügyben kérnek intézkedést a kormánytól.

A testület jóváhagyta a Népliget stratégiai fejlesztési tervét, valamint a H8 és H9 HÉV korszerűsítésének és metróval összekötésének tervezési elveiről szóló megállapodást.

A grémium döntött arról is, hogy a Blaha Lujza tér rekonstrukcióhoz kapcsolódóan felújítják a Somogyi Béla utcát is. Ennek várható költsége 220 millió forint, amelyet a VIII. kerület biztosít.

Tízpontos lista

A felterjesztési jogával élve a Fővárosi Közgyűlés kormányzati intézkedést kér tíz olyan ügyben, amelyek "komolyan veszélyeztetik" a fővárosi és a kerületi önkormányzatok gazdasági helyzetét és ezzel autonómiájának tényleges gyakorolhatóságát.

A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén támogatták a Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett, a felterjesztési jog gyakorlására vonatkozó előterjesztést, amely szerint

az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedéseket a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai sem magyarázzák.

"Míg a kormányzat adóbevételei - nem függetlenül nyilván az elszálló inflációtól sem - folyamatosan emelkedtek a válság időszakában, addig a budapesti önkormányzatokat a kormány nominálisan is kivérezteti, reálértékben pedig soha nem látott mértékben szűkíti az önkormányzati autonómia tartalmát" - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A testület mindezért azt kezdeményezi a kormánynál, hogy

  • a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat terhelő szolidaritási hozzájárulás összege a 2019-ig hatályos szabályok szerinti 10 milliárd forintra csökkenjen,
  • a helyi iparűzési adó megfelezése miatt jelentkező adóbevételkiesést - "politikai hovatartozás nélkül" - teljes körűen kompenzálják,
  • teljeskörű kompenzációt kapjanak a kerületi önkormányzatok a gépjárműadó-bevétel elvonása miatt,
  • a kormány folyósítsa a fővárosi közösségi közlekedés támogatásához előírt 12 milliárd forint támogatást a 2019-ig megszokott ütemezésben,
  • a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a budapestiek által befizetett szemétszállítási díjból visszatartott, évi 5 milliárd forintot bocsássa a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. rendelkezésére,
  • helyezze hatályon kívül a közművezetékek adójáról szóló törvényt vagy kompenzálja a közműadó 2020. évi módosításából fakadó tehernövekedést,
  • a kormány helyezze hatályon kívül a kerületi önkormányzatok településrendezési hatásköreit magánberuházások érdekében elvonó, azokat kiemelt beruházássá minősítő kormányrendeleteket,
  • a kabinet fogadja be a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervébe az önkormányzatok javaslatait,
  • a korábbi megállapodásnak megfelelően biztosítsa a nemzeti és uniós forrásokat a villamos- és troliopciók lehívásához,
  • a Diákvárosnak szánt területeken a magyar diákok és fiatal családok számára megfizethető lakhatást biztosító kollégiumokat és bérlakásokat építsen ahelyett, hogy "egy kínai elitegyetem számára építsen magyar költségvetési pénzből egyetemi campust".

Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem tartja be az önkormányzati választás után tett ígéretét, hogy a kormány fenntartja az együttműködést a fővárossal, a kormány hatalmi érdekből tönkre akarja tenni a fővárost.

A főpolgármester kijelentette, a főváros jelenleg nettó befizetője a költségvetésnek.

Bizottság vizsgálja a Városháza-ügyet

A képviselők - ellenzéki javaslatra - a közgyűlés ülésén a Városháza-ügyet kivizsgáló bizottság felállításáról is döntöttek. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be javaslatot a Városháza-ügyben vizsgálóbizottság felállítására; az előterjesztést Karácsony Gergely módosító javaslatával egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A héttagú bizottság elnöke Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP), mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja. A testületnek a decemberi rendes ülésen kell beszámolnia.

A testület feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le.

Meg kell vizsgálnia a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési "választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére".

A vizsgálóbizottság feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy születtet-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A testületnek meg kell vizsgálnia, hogy a hangfelvételeken emlegetett Berki Zsolt találkozott-e a városvezetés bármely tagjával és mi volt az esetleges találkozó eredménye. Továbbá a főváros tulajdonában álló ingatlanok értékesítésével összefüggésben mely esetekben tekinthette meg az adott ingatlant, illetve járt-e el érdeklődő vagy pályázó érdekében.

A bizottságnak fel kell tárnia azt is, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételeken a sajtó által azonosított Gansperger Gyulát milyen viszony fűzi a Fideszhez. Meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a hangfelvételek készítésének és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat "az orosz típusú dezinformációs kampányokkal".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×