eur:
394.96
usd:
365.53
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Oltópontot jelző tábla a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórháza előtt Békéscsabán 2021. április 11-én. Ezen a napon a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával oltották be a pedagógusokat.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kígyózó sorok a kórházak előtt, Pfizer oltáshoz próbálnak jutni az emberek

Nem megy az internetes bejelentkező oldal, sokan szeretnének biztosra menni. Van, ahol már lezárták a sort, többen nem állhatnak be.

Rendkívüli oltási akciót hirdetett meg péntekre az Országos Oltási Munkacsoport: már éjszaka megszellőztették, de reggel jött a bejelentés, hogy Pfizer-oltásra lehet jelentkezni az EESZT rendszerén keresztül. Ám rövid időn belül akkora lett az érdeklődés, hogy az oldal (nemcsak a vakcinaregisztráció, hanem a teljes EESZT) legalábbis a lakosságnak elérhetetlen (délben, cikkünk készültekor is). Az operatív törzs negyed egyes tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese azt mondta: az oltásregisztrációs oldalt terheléses támadás érte, ami a gyógyszerfelírást is érintette. Amint elhárul a probléma, azt is bejelentik.

Összesen egyébként mintegy 100 ezer dózist szállítottak meg nem nevezett oltópontokra.

A tapasztalatok szerint az időpontra, a korábbi rendszer szerint első és második oltásra érkezőket a soroktól függetlenül beengedik és beoltják!

Az elektronikai rendszer leállásával sokan akartak biztosra menni, és délre több száz méteres sorokba gyűltek az emberek "hátha jut vakcina"-alapon több budapesti kórháznál: a Honvédnál, a Szent Imrénél, az Uzsokinál is tömeg van.

A hvg.hu kollégája szerint egy kórházi dolgozó 12 körül azt mondta a Honvéd Kórháznál a sorban várakozóknak, nincs több Pfizer, csak AstraZeneca vagy Sinopharm van.

Frissítés 13:30: a hvg.hu szerint mióta híre ment, hogy nincs Pfizer, a sor jócskán megcsappant, de még mindig több százan várakoznak.

A hvg.hu élőben jelentkezett a Honvéd Kórház közeléből. Egy olvasójuk azt írta, férje ma reggel 8-kor sikerrel járt ezen az oltóponton. Akkor annyit tudtak, hogy annyi embert engednek be, ahány oltásuk van (700-ról hallott). Fél 10-kor már az utcán kígyózott a 20-30 évesekből álló sor.

A Telex fotóin jól látik a kígyózó sor a Honvéd Kórháznál, a Portfolio olvasóinak képei szerint a Semmelweis Egyetem Korányi tömbjénél is hatalmas sor áll.

Az alábbi tweet szerint 500 Pfizer-oltás van az SE-n, nem kérnek elektronikus regisztrációt.

A Semmelweis Egyetemnél volt az Index tudósítója is, akinek egy idős hölgy 12 előtt pár perccel azt mondta: reggel nyolc körül állt be a sorba, és nagyjából délben végzett. Az embertömeg a Semmelweis Klinikák megállóig ért ekkor. Senki semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott, a sor elég lassan haladt. A tudósítónak mindössze három lépést sikerült megtennie húsz perc alatt.

A kórház előtt kígyózik egy második sor is, a benne állók az orosz Szputnyik V-re várnak, de ez a sor sokkal kisebb a pfizeresnél.

Egy HVG-olvasó a Szent Imrénél 10.45 körül állt be a sorba, ami nagy, de gyorsan halad. Fél 12 körül végigment egy rendőr és egy katona, megszámolták, hányan vannak. Már szóltak, hogy több embert ne engedjenek be a sorba, mert nagyjából annyi a kapacitás mára, mint amennyien már ott vannak. 11.45-kor mindenki papírjára ráírták a sorszámot, a sort pedig hivatalosan is lezárták, már nem lehet beállni.

Szintén a hvg.hu kollégája jelentette az Uzsoki utcai kórháztól, hogy délelőtt 11 körül 3-400 méteres sor állt Pfizer oltásért, a tömeg folyamatosan nőtt, percek alatt kb 100 méterrel. 15 perc alatt 40 métert haladtak, ami a sorbanállók szerint gyors tempó.Egy kórházi dolgozó mindenkitől azt kérdezgette, az első Pfizer oltásért érkeztek-e, és osztogatta az oltáshoz szükséges nyilatkozatokat.

Frissítés, 12.45: A Kútvölgyiben délután egy körültől elkezdtek sorszámokat osztogatni, előtte csak az időpontosokat engedték be. Ott is több mint százan gyűltek össze, eddig mindenkinek jutott sorszám - tudósított a hvg.hu. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórháznál több százan álltak sorba oltásért fél 1-kor, olvasónk tapasztalata szerint rendben zajlik a várakozók irányítása. Nehezíti azonban a koordinátorok dolgát, hogy a második oltásra érkezők is beállnak a kígyózó sorba, pedig nekik nekik nem kellene

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×