eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A BKV kiégett 137-es autóbusza a III. kerületben 2019. június 26-án. Személyi sérülés nem történt.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Lesöpörték a nyitóajánlatot a BKV szakszervezetei

Nem hozott eredményt a Budapesti Közlekedési Vállalat és a szakszervezet keddi bértárgyalása. A vállalat 8 százalékos ajánlatát az egyébként 15 százalékot kérő szakszervezet tárgyalási alapnak is kevesellte - mondta az InfoRádiónak az Egységes Közlekedésért Szakszervezet elnöke.

Gyorsan rövidre zárták a felek az első béremelési egyeztetést, miután a szakszervezeteknek sikerült egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni a Budapesti Közlekedési Vállalat vezetőivel. Tavaly a cégnél működő négy legnagyobb szakszervezet megállapodott, hogy egységesen 15 százalékos béremelést követelnek - amire eddig érdemben nem reagált a vállalat vezetése. A teljesíthetőség érdekében lett 15 százalék a közös szakszervezeti követelés, ennél nagyobb mértékű emelésre lenne szükség - mondta az InfoRádiónak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

"Ehhez képest most kaptunk egy összességében 8 százalékos ajánlatot a munkáltatótól. Egyértelmű volt az elutasítás, nem tartjuk értékelhetőnek a várakozásainktól messze elmaradó ajánlatot,

még tárgyalási alapnak sem tudjuk felfogni"

- hangsúlyozta Naszályi Gábor. Szavai szerint a 8 százalékos emelés kifizetés nagyjából 5,6 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a vállalatnak.

Az egyeztetések az elnök szerint mindenesetre csütörtökön és pénteken folytatódnak. A munkavállalók számára fontos lenne a mielőbbi megállapodás, azonban minden fordulónál inkább visszalépést tapasztalnak a szakszervezetek.

A mai nap ismeretében nem sok jóra számítunk a következő fordulókon, de azért a mostaninál magasabb számra várunk - tette hozzá Naszály Gábor.

Folytatják

A BKV Zrt. közölte, hogy a munkáltató 8 százalékos béremelési ajánlatot terjesztett a munkavállalói oldal elé, amely összesen 5,6 milliárd forint ráfordítást jelent a BKV-nak. A cég ebből az összegből fedezné a később megállapítandó mértékű alapbéremelést, fordítana a szenioritási rendszer kiterjesztésére, a kulcsfontosságú pozíciót betöltők, illetve a diplomás munkaerő megtartását segítő bérrendezésre és a munkakörülmények javítására (pl. egészségmegőrző intézkedések, juttatások). A munkavállalói oldal az ajánlatot jelen formájában nem tudta elfogadni.

A cégvezetés biztosította arról tárgyalópartnereit, hogy tisztában van az éles munkaerőpiaci versenyhelyzettel, és felelős munkáltatóként törekszik egy olyan megállapodás létrehozására, amely segíti a jelenlegi munkaerő megtartását, és hozzájárul ahhoz, hogy a BKV reális alternatívát tudjon kínálni a munkakeresők számára is – közölték.

A megegyezés reményében a felek megállapodtak a tárgyalások folytatásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×