INFORÁDIÓ 
2020. február 25. kedd
Mátyás

bkv

szakszervezet

bértárgyalás

A BKV kiégett 137-es autóbusza a III. kerületben 2019. június 26-án. Személyi sérülés nem történt.

Lesöpörték a nyitóajánlatot a BKV szakszervezetei

Nem hozott eredményt a Budapesti Közlekedési Vállalat és a szakszervezet keddi bértárgyalása. A vállalat 8 százalékos ajánlatát az egyébként 15 százalékot kérő szakszervezet tárgyalási alapnak is kevesellte - mondta az InfoRádiónak az Egységes Közlekedésért Szakszervezet elnöke.

Gyorsan rövidre zárták a felek az első béremelési egyeztetést, miután a szakszervezeteknek sikerült egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni a Budapesti Közlekedési Vállalat vezetőivel. Tavaly a cégnél működő négy legnagyobb szakszervezet megállapodott, hogy egységesen 15 százalékos béremelést követelnek - amire eddig érdemben nem reagált a vállalat vezetése. A teljesíthetőség érdekében lett 15 százalék a közös szakszervezeti követelés, ennél nagyobb mértékű emelésre lenne szükség - mondta az InfoRádiónak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

"Ehhez képest most kaptunk egy összességében 8 százalékos ajánlatot a munkáltatótól. Egyértelmű volt az elutasítás, nem tartjuk értékelhetőnek a várakozásainktól messze elmaradó ajánlatot,

még tárgyalási alapnak sem tudjuk felfogni"

- hangsúlyozta Naszályi Gábor. Szavai szerint a 8 százalékos emelés kifizetés nagyjából 5,6 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a vállalatnak.

Az egyeztetések az elnök szerint mindenesetre csütörtökön és pénteken folytatódnak. A munkavállalók számára fontos lenne a mielőbbi megállapodás, azonban minden fordulónál inkább visszalépést tapasztalnak a szakszervezetek.

A mai nap ismeretében nem sok jóra számítunk a következő fordulókon, de azért a mostaninál magasabb számra várunk - tette hozzá Naszály Gábor.

Folytatják

A BKV Zrt. közölte, hogy a munkáltató 8 százalékos béremelési ajánlatot terjesztett a munkavállalói oldal elé, amely összesen 5,6 milliárd forint ráfordítást jelent a BKV-nak. A cég ebből az összegből fedezné a később megállapítandó mértékű alapbéremelést, fordítana a szenioritási rendszer kiterjesztésére, a kulcsfontosságú pozíciót betöltők, illetve a diplomás munkaerő megtartását segítő bérrendezésre és a munkakörülmények javítására (pl. egészségmegőrző intézkedések, juttatások). A munkavállalói oldal az ajánlatot jelen formájában nem tudta elfogadni.

A cégvezetés biztosította arról tárgyalópartnereit, hogy tisztában van az éles munkaerőpiaci versenyhelyzettel, és felelős munkáltatóként törekszik egy olyan megállapodás létrehozására, amely segíti a jelenlegi munkaerő megtartását, és hozzájárul ahhoz, hogy a BKV reális alternatívát tudjon kínálni a munkakeresők számára is – közölték.

A megegyezés reményében a felek megállapodtak a tárgyalások folytatásában.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

BKV-bértárgyalások, visszadobták az első ajánlatot
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018