eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A CSU és az ellenzékben lévő SPD is vereségként értékelte a bajor tartományi választás eredményt - a nap hírei

Továbbra sem tartja emberi jognak a migrációt a külgazdasági és külügyminiszter. Megszüntetné a lakástakarék-pénztárak állami támogatását a kormány, több ellenzéki párt nem ért egyet.

Bajorországban a Keresztényszociális Unió kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a tartományi törvényhozási választáson. A hivatalos előzetes végeredmény szerint a CSU a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, a Zöldek pártja 17,5 százalékot kapott. Bekerül még a törvényhozásba az Alternatíva Németországnak és a Szabad Demokrata Párt is. Az 5 évre megválasztott új, 205 fős tartományi gyűlésnek legkésőbb november 5-én meg kell alakulnia.

A politikai szereplők iránti bizalom csökkenésének tulajdonítja a bajorországi tartományi választás eredményét a német kancellár. Angela Merkel, aki a bajor CSU testvérpártjának, a CDU-nak az elnöke kiemelte: Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, de ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikusokban. Úgy vélte: a keresztény pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt alkotta szövetségi kormány munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni:

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió migrációs intézkedéseinek összhangban kell állniuk a nemzetközi joggal és világossá kell tenniük, hogy a migráció nem emberi jog. Szijjártó Péter az uniós külügyi vezetők luxembourgi tanácskozásán kijelentette: Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásában, mert az veszélyt hoz a világra, és ellentétes Európa érdekeivel. A tárcavezető megbeszélését folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel is, ami után hangsúlyozta: Kijevnek semmilyen alapja nincs arra, hogy ne erőforrásként tekintsen kisebbségeire, vagy ennek az ellenkezőjét gondolja. Pavlo Klimkin bejelentette: Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről.

Megszüntetné a lakás-takarékpénztárak állami támogatását a kormány. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke által benyújtott javaslat szerint az eddig megkötött szerződéseket nem érintené az intézkedés, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. Bánki Erik azzal indokolta a megszüntetést, hogy a lakástakarék-pénztári konstrukció az elvártnál kisebb mértékben szolgálta az otthonteremtést. A programot működtetők emellett extraprofitra tettek szert. A kormánypárti politikus szerint a programmal az is probléma, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások, márpedig ez a kormány fő célja az utóbbi időben.

Több ellenzéki párt is visszautasítja a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának tervezett leállítását. Az MSZP közleményében úgy fogalmaz: a döntés oka az lehet, hogy Rogán Antal baráti körének kell egy újabb üzlet a lakáslottó és a letelepedési kötvények után. A Párbeszéd azt javasolja: ha a lakáskassza támogatása valóban megszűnik, a kormány a felszabaduló pénzt költse bérlakásépítésre. A Jobbik frakciója úgy véli: a lépés azt üzeni: nem fontos a jövő tervezése Magyarországon, a probléma megoldása érdekében a párt benyújtja komplex otthonteremtési javaslatcsomagját.

A vártnál is sikeresebbnek tartja a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programot a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor egy háttérbeszélgetésen az eredmények között említette a hazai pilótaképzés újraindítását, és elmondta: az eddig beszerzett 4 kiképző repülőn túl további 4 beszerzése van folyamatban. Kiemelte, hogy megszűnik a tárca és a Magyar Honvédség 16 évvel ezelőtt létrehozott integrációja. A miniszter irányítja a minisztériumot, míg a honvédségi szervezeteket a Magyar Honvédség parancsnoka irányítja majd, aki a vezérkari főnök lesz.

Budapesten is elindult a távfűtés az országos fűtési idény kezdetével. A Főtáv összesen 17 budapesti kerületben csaknem 240 ezer lakás, több mint 4800 közületi ügyfél és több száz garázs fűtését biztosítja. A társasházak felében már egy hónapja fűtenek. Az ügyfelektől azt kérik, hogy ellenőrizzék a fűtőberendezéseket, hiszen azokon keresztül lehet biztosítani a távhőrendszer üzemeléséhez a feltöltést.A Főtáv szerint Budapest levegőjét érzékelhetően javítaná, ha minden lakás és középület kapcsolódna a távhőrendszerhez. Számításaik alapján az egyedi gáz- és fafűtés kiváltásával akár meg is szűnhetnének a téli szmog-riadók.

Hamarosan megdőlhet a legkisebb vízállás 1947-es rekordja a fővárosban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Duna több pontján a valaha mért legkisebb mérték alá süllyedt a vízszint. Siklós Gabriella hozzátette: Budapesten az eddig negatív rekord 51 centiméter, jelenleg, folyamatos csökkenés mellett, 55 centimétert mérnek. A Tiszán is kimondottan alacsony a vízszint, de ott nem várható, hogy megdőljenek a rekordok.

Franciaország déli részén a legutóbbi adatok szerint 10-en meghaltak, egy ember eltűnt, 8 pedig súlyosan megsérült a hatalmas esőzés okozta áradásokban. Korábban még 13 áldozatról szóltak a híradások. A térségre az éjszaka több havi csapadékmennyiség zúdult. Mintegy ezer lakost kellett evakuálni.

Megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal az orosz ortodox egyház az ukrajnai ortodox egyházról szóló vita miatt. Minszki tanácskozásán a szinódus lehetetlennek minősítette az eucharisztikus kapcsolatok folytatását. Döntését az orosz ortodox egyház arra válaszul hozta meg, hogy a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus szinódusa a múlt héten elismerte az ukrán ortodox egyház önállósságát. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×